Vitlöken är äntligen planterad!

13 november, 2011
Kategori:


Idag har jag planterat mitt vitlöksutsäde! I senaste laget men jag har väl kanske vädergudarna med mig då det fortfarande är + grader. Jag frågade runt lite här och där om utsäde och fick från flera samma svar om en man som har eget utsäde till salu. Jag chansade och tog kontakt även om jag var sent ute, ja men visst ser ni, visst fick jag tag på vitlök! Jag önskade mig en vitlök för tidig skörd, en för mellan och en för sen. Och han var generös, jag fick gott om vitlök!

Det blev 5 olika sorter; 13 klyftor av Metechi, 14 klyftor av Red Russian, 13 klyftor av Early White, 15 klyftor av Balaton (medel) och så en vild vitlök; 14 klyftor av KG F1 223. Roligt med flera olika sorter. Jag har också fått gedigen instruktion om plantering och skötsel av vitlökarna, känns mycket bra för nybörjar-bondis.

Jag har förberett ordentligt med matjord, brunnen hästgödsel från en av varmbänkarna och blandat med vedaska som en grund för vitlöken. Jag hoppas att det är som godis för lökarna och jag får stora fina skördar nästa år. Det vore härligt med egen vitlök att äta! Jag har planterat dem i en odlingsbänk som är ungefär 30 centimeter hög och står i full sol en del av dagen. Torde ju var gott för dem?!

Jag har också en odlingsbänk med ”köpe” vitlök separerat från de andra. Har hört att man inte ska odla vitlök från mataffären då den kan vara smittad och därav har jag den i en separat odlingsbänk. Läste på Fobos hemsida för ett tag sedan ”Den vitlök som kan köpas i affären importeras vanligen från medelhavsländerna. De kan användas som sättlök och varje klyfta ger upphov till en ny planta. Välj klyftor som är välutvecklade.” Kanske att jag har missuppfattat men för mig låter det onekligen som de odlar ”köpe”vitlök… ja ja, jag provar i alla fall.

Mycket jobb blev det för att få ner vitlöken men nu är de i jorden och det känns bra.

"Bloggar vi gillar"
Dagens to do