Årets vitlöksplantering gjord i etapper!

24 november, 2015
Vi har några basingredienser i vårat kök och en av dem är den goda och nyttiga vitlöken! Vi använder den ofta och mycket till all slags matlagning. Vi har odlat vitlök i många år med ett gott resultat och det är något speciellt med egen vitlök. Normalt har vi köpt utsäde och tagit någon enstaka av vårt eget odlade men i år gör vi tvärtom! Eller nästa år… I år har vi köpt utsäde för att kunna odla vårt eget utsäde! 2 kg vitlök är köpta fördelat på 4 sorter! 

 Det blev Vigor, Germidour, Printanor och Therador för konsumtion och utsäde från Thorvik frö. De har bra service och priserna är okej. Framförallt skickar de fina vitlökar med bra kvalitet!

Vigor: tidig, stor, svagt lila lök. Den har flätbar blast och mindre benägenhet till halslök. 
Germidour: tidig stor starkt lila lök. Flätbar blast och kan få halslökar.
Therador: tidig stor svagt lila lök. Den har flätbar blast och mindre benägenhet till halslök. 
Printanor: sen medelstor vit vitlök. Mycket lagringsbar och har flätbar blast. Mindre benägenhet till halslök.

Två kvällar gick åt att klyfta två kilo vitlök. Lyssnade på podradio och klyftade! Det gäller att fördela arbetet så att man inte tröttnar innan det är färdigt. Sammanlagt blev det drygt 300 klyftor – några små fjuttar som sorterades bort. (Germidour 70 klyftor, Therador 80, Vigor 45, Printanor 105)

 Dessa fyra sorter är satta under 3 olika tillfällen, alltifrån väder och vind till dagsljus har påverkat jobbet. Jag har satt dem i mina odlingslådor som är toppade med mylla från Glädjehuset. Ca 40 cm mylla är påfyllt i odlingsbäddarna och är mums mums för vitlöken. Jag kan odla ganska tätt eftersom bädden är upphöjd djupbädd med näringsrik jord. Till våren gödslar jag med aska och täcker med gräsklipp.

Jag ska inte glömma berätta att jag har även satt vitlöksbubilber och klyftor in i gröna tunneln. Dessa är tänkta skördas under våren som sololökar. en säkerhetsåtgärd om sommarens skörd inte räcker till nästa skörd. Och vem kan motstå färsk vitlök på vårkanten?! 
Och så har jag små söta vitlökar på tillväxt; Oosterdel. En nykomling för mig som jag hoppas på ska bli fin till nästa år så att jag kan få mitt eget utsäde av den också. På nästa års önskelista ligger även vitlöken Alexandra och kanske nåt mer…

I helgen blev det omgång 2 i vitlökssådden och det blev en bädd men sen la jag ner. Det var kallt och ca 20 cm av det översta på bädden hade frusit. Ja ni kan se mina urgrävningar på bilden. Efteråt blev det te och raggsockor på! Det tog en evighet att tina upp!

Och sist men inte minst blir det nog vitlök i brätten! En klyfta i varje hål med jord funkar faktiskt alldeles utmärkt. Sedan ut i kyla med någon form av täckning eller i in i ett kallväxthus, ja varför inte i garaget. Jag ställer nog mina i gröna tunneln tills det är dags att plantera ut dem när tjälen har lossnat. Om det inte är så att det blir milt väder i några dagar… Allt går även om det blir ett annat sätt än man har tänkt sig.

Men  s n a r t  är alla vitlökarna i jord!
Fredagsfunderingar - Varannan grön!
Frågor och svar om mitt kretsloppshus - Glädjehuset