Vitlöksskörd!

20 juli, 2016

Nu är det vitlöksskördetider i Sverige och det märks på olika sociala medier med alla inlägg och bilder på vitlök. Även jag har börjat skörda vitlöken som såddes sent i höstas, i etapper för att hinna med. Här kan du läsa om sådden! Jag har odlat fem sorter i år och av vissa lite mer än andra för att kunna ta eget utsäde.

Här om veckan testskördade jag alla fem sorter och kunde se att 3 av sorterna hade ganska små lökar medan 2 sorter hade blivit stora och fina. Testlökarna fick bli till en kulinarisk måltid! Bland det bästa jag vet är grillad vitlök med lite rapsolja eller god olivolja och salt. Enkelt och gott. Gudomligt gott!

Nu har jag skördat de två som var ganska stora, Vigor och Germidour. Precis som i förklaringen så hade Germidour ganska många halslökar eller som också kallas för stresslök.
Vigor: tidig, stor, svagt lila lök. Den har flätbar blast och mindre benägenhet till halslök. 
Germidour: tidig stor starkt lila lök. Flätbar blast och kan få halslökar.

Jag brukar bara borsta av mina vitlökar och sedan låta dem torka. I år tvättar jag hälften och jämför hållbarheten! Det är ju helt klart finare vitlökar efter bad men jag vet inte om det ”fina” överväger hållbarheten men det får jag se nu. Jag ser ut några av varje sort och tvättad och icketvättad som jag sparar sist för att kunna jämföra hållbarheten. Alltid lite roligt med tester…

Ifall någon har missat så är det gott med vitlök! 
Kalf & Hansen