Hur jag binder upp tomaterna på enkelt sätt

28 juni, 2019
Odling i gamla Glädjehuset

Jag får många frågor om hur jag binder upp tomaterna i växthuset, vårat Glädjehus. Det finns ju många sätt, alltifrån bambupinnar till olika tomatstöd men vi har valt att binda upp dem med snören, ”krokar” och klämmor. Vi har använt oss av metoden sen första Glädjehuset för många år sedan, det passar bra eftersom vi odlar ganska tätt.

Vi tillverkade våra egna tomatsnurror eller tomathäng som vi kallar dem för. Tjockt ståltråd och ett grovt snöre som lindas upp i lagom längd. Dessa har vi återanvänt om och om igen faktiskt. Det är först i år som vi har köpt nya tomathäng som inte är hemmatillverkade. Till detta har vi även tomatklämmor för att sätta fast tomaten. Tomathängen hängs upp på stålvajer i växthuset som är placerade utifrån hur vi odlar.

Varje år efter odlingssäsongen samlas de ihop, tomatklämmorna i en hink och tomathängen snurras ihop. Måste erkänna att här brister min förmåga att hantera detta utan att få utbrott så det brukar faktiskt vara maken som tar hand om detta.

Just nu pågår upphängningen för fullt. Jag är ganska trött på kvällarna och har bestämt att jag tar några tomater i taget så är jag snart i fas. Jag är inte så bra på att ta det lugnt men jag tränar på det.

Till en början behövs ju inte så många klämmor men så småningom så blir det några per planta. Otroligt fiffigt tycker jag att kunna ”bygga på” och stötta tomaterna på detta sätt.

Jag fäster inte snöret och klämman mer än att den första är nedanför en förgrening eller ett blad. Man kan säkert knyta fast eller ha pinnar typ tältpinnar men det behövs inte, så enkelt som möjligt tänker jag.

Första steget är att binda upp tomaterna. Sedan ska jag fixa bevattningssytem som jag har köpt in för att spara på min tid men framför allt vattnet. Det sägs att man kan spara upp till 70% !

Återkommer snart!

//Johnna aka Bondjäntan

 

Månadens tomatvän: Tina Wickman
Ny tomatsäsong i Glädjehuset