Perfekt tid att bygga en ny rabatt

9 november, 2019

Hösten är här på riktigt. Vi har haft både frostnätter och träden tappar alla löven. På hösten börjar växterna läggas sig i vintervila och det är perfekt tid att skapa en ny rabatt, eller göra om som det är i mitt fall. För tre helger sedan hjälpte min dotter mig att gräva upp den gamla rabatten som var anlagd i en stor träkista. Växterna som skulle återanvändas sparades och lades åt sidan medan den nya rabatten skapades.

Vi skapade en ny rabatt med nya mjukare former och har använt oss av plastkant tills den riktiga kommer på plats. Jag tänker att det skulle vara snyggt med en rostig kant med mjuka former runt rabatten. Det var inte helt lätt att få till en bra form men det blir nog som jag ändå hade tänkt mig.

Bokashi

Jag jordförbättrade den gamla jorden som inte är dålig men jag tänkte att om jag nu ändå gräver om så kan jag också jordförbättra. 6 lådor med bokashikompost blandades ner i jorden, eller rättare sagt så var det faktiskt 6 stycken jordfabriker med bokashikompost. Bokashikomposten blandas med fuljord i en behållare, i mitt fall stora förvaringslådor med lock och sedan står de några veckor och blir till finjord. Här kan du läsa mer om det:

Omvandla fuljord till finjord med bokashi

Biokol

Jag blandade också ner några säckar med biokol. Biokol är klimatpositivt och du gör en insats för klimatet genom att blanda det i jorden och samtidigt gynnar det näringshållningen och mikrolivet i din jord. Det blir en superjord tillsammans med bokashikompost. Jag har köpt min biokol eftersom det är lite för avancerat för mig att tillverka egen biokol även om jag vill. Biokol framställs genom pyrolys, det är syrefri förbränning i hög temperatur.

Därefter började jag plantera ner mina växter som jag skulle ha min nya rabatt. Jag hade många alunrot som skulle ner i rabatten, både sådana som fanns där och från krukplanteringar. Min förhoppning är att det blir en snygg rabatt i färgskala med vinrött, mörkrosa och silver.

Nya växter

Här är tre nya växter som jag kompletterade med och jag hade tur att de var på halva priset. På hösten kan man faktiskt fynda rejält. Det blev temynta Monarda Beauty of Cobham, vit isop Alba och brokbladigt tuvrör Colamagrostis acutifl. Overdam. Bakom temynta som är i minten av planteringen står en vitbrokig kornell med mörka grenar som jag hoppas ska lyfta rabatten tillsammans med blommorna. Till vänster i bilden så har jag planterat kattmynta som ska vara vitgrå och jag hoppas att den matchar alunroten längst fram på bilden som är vinröd och lite silvrig.

Samma färgskala

Jag planterade olika sorters alunrot färgskalan vinrött i klungor i den nya rabatten. Nu är det svårt att föreställa sig hur denna rabatt kommer te sig till sommaren då växterna är på väg ner i viloläge. I mitten till höger hoppas jag på en överdådig blomning av vinröd stjärnflocka som heter Star of Fire.

Sedan har jag tänkt att plantera in lammöra som står och väntar. Jag tror att det blir snyggt mellan alundroten och även den ska planteras lite i klungor. Min förhoppning är att de silvriga lammöronen ska lyfta fram det vinröda och förstärka färgerna.

Tulpaner

Jag har också beställt en massa tulpanlökar i samma färgskala, det vill säga i vinrött men även lite aprikost för att bryta av. Dessa tänkte jag att jag skulle gräva ner innan lammöronen så att jag fick dem på de platser jag ville ha. Lite eftertanke men det gick ju.

Så är det bara att hålla tummarna för att det blir en så häftig rabatt som jag har föreställt mig. Den som väntar får se och jag kommer så klart säkert flytta på och annan växt under sommaren som kommer när jag ser att det kanske inte blev exakt som jag ville… men det gör inget. Jag tror ändå att det kommer bli ganska tjusigt!

Tänk vad roligt det är med nya rabatter! /Johnna a.k.a Bondjäntan

Vintertomater till vinterns matlagning
Tomaterna har flyttat ut ur Glädjehuset