Vintertomater till vinterns matlagning

9 november, 2019

Allt på en gång

På senhösten har vi tomater överallt i köket innan det blir någon struktur på saker och ting. I taket hänger det vintertomater lite hipp som happ och så står det skålar överallt med olika sorters tomater, både ”vanliga” 0ch vintertomater. Även om det är lite kaosvarning på det hela så är faktiskt också ett angenämt problem.

Vad det lider så blir det mer ordning och reda, tomater som blir omhändertagna och hamnar i torkugnen, i frysen, och i grytan. Fler och fler vintertomater hängs upp på förvaring och vi börjar ana ett kök bakom alla tomater.

Från kaos till ordning

Tillslut får jag till det med vintertomaterna och lösningen är två rundstavar eftersom krokarna i taket inte räcker till. Vi brukar hänga upp dem så men i år hittade jag inte rundstavarna så vi fick faktiskt köpa nya. Det är en härlig känsla med alla tomater hängandes i taket som väntar på vinterns härliga matlagningsstunder.

I taket hänger följande sorter

Vesuvio Giallo 

Vesuvio Giallo är en gul liten droppformad tomat från Italien och var helt ny för mig odlingsåret 2016. Jag hade inte stora förhoppningar då jag redan hade mina favoriter men den kvalar faktiskt in under topp 5 vintertomater! Plantan gav rikligt med tomater dock var den lite yvig och tog plats. Tomaterna ser ut som små citroner men är söta och goda, passar både till sallader och som matlagningstomater, superogoda som lätt ugnsrostade. 
I år odlade jag Vesuvio Gialllo utomhus och inte i Glädjehuset. Jag hade stora murarbaljor ståendes mot Glädjehuset samt mot vår altan och i dessa odlade jag vintertomater med gott resultat.

Tomaquet de penjar Can Bogunya

En lite större tomat än de allra minsta, ca 50-80 gram. Den har hög syra och är inte så söt men god mitt i vintern. God som salladstomat, alldeles finfin tillsammans med mozzarella när en vill drömma sig bort till sol och värme. Den är hållbar och fast i köttet innan den torkar och skrumpnar ihop. Dock tar den ganska stor plats att odla då den är yvig. Även denna tomat har sitt ursprung från Katalonien.

”Kenneths piennolo”

Många har odlat ”Kenneths piennolo” och lovordar den så jag provade den för första gången förra året och jag tycker minsann att den är helt klart odlingsvärd. Förra året hade jag inte kvar den superlänge då hade för få och i år har jag odlat några fler plantor av den och utomhus tillsammans med Vesuvio Giallo jag fick lite fler tomater. Jag ska spara dem för att se hur de smakar i januari – februari.  

Ponderosa

Detta är en mycket hållbar och gammal tomat från Syditalien. De kallas oftast för evighetstomater då de är så hållbara och jag kan ju bara instämma, dessa är de mest hållbara jag har odlat. Smaken är mild och syrlig efter en tids lagring. Vid skörd är de ganska trista men som ett gott vin blir de bättre och bättre. De används med fördel som matlagningstomater men jag kan nog tycka att de fungerar även som ”färska” salladstomater om man jämför med trista smaklösa köpetomater mitt i vintern. 

I år har jag odlat Ponderosa på en helt ny plats framför odlingstunneln i bädd med ”Kenneths tomatpålar”. Med ett hyfsat resultat tänker jag. Tre tomatpålar med Ponderosa har gett mig några kilo tomater och vissa hänger och andra ligger i skålar. Här kan du läsa mer om Kenneths tomatpålar

Sedan har jag även vintertomater liggandes i skålar men även några long-life typer som håller sig hyfsat länge. 

Longlife tomater håller sig 1-2 månader i rumstemperatur och hit räknar jag till exempel Moonglow och Pitenza F1 som har odlat i år. De ligger framme för att jag ska se hur de klarar sig i rumstemperatur runt 20-22 grader.
Här ligger en blandning av vintertomater som ligger och mognar till sig. Det ligger också några longlife-tomater blandade med vintertomaterna.

Tomaquet de penjar från Gården Mas Galcerad Sant Miquel de Fluvia

En favorit som jag även odlat i år är tomaten Mas Galcerad Sant Miquel de FluviaDessa. Jag brukar hänga även dessa tomater men i år blev det endast skålförvaring.
Dessa frön har jag fått från en vän för några år sedan som bor i Katalonien. Hon har hämtat tomatfrön från en tomatbonde som odlar ekologiskt på gården Mas Galceran i San Miguel de Fluvia. Mina Tomàquets de penjar har vägt från 50-6o gram och uppåt, den största 90 gram.
De är tjockskaliga som andra vintertomater som till exempel de italienska ”piennolo-tomater” men jag upplever att dessa är sötare och smakrikare. Den är god och saftig fortfarande i december, det vill säga att den duger även som ”färsk” tomat i sallad eller som tillbehör. Man är inte tvungen att gömma den i maten eller använda den som mat-tomat. I februari börjar den visa på tendenser på att inte vara så vacker längre.
Ny vintertomat, korsning mellan Mas Galcerad Sant Miquel de Fluvia och Can Bogunya

Ny tomat – ett experiment

Jag har försökt korsa två tomater och jag tror jag lyckats den här gången. Nu är den ju troligtvis inte sortbeständig utan avkommorna kan bli allt möjligt men det är ju roligt att pröva.
Detta är en korsning av ovanstående tomaten Mas Galcerad Sant Miquel de Fluvia och Can Bogunya och flera av dem blev hyfsat stora. Det ska bli spännande och se hur de ser ut när de är mogna, hur länge de håller och hur de smakar så klart. Jag lovar att återkomma med rapportering  av denna nya skönhet. Är den god så har ja ju min egna vintertomat #Bondjäntans vintertomat. Håll tummarna! 
(Tyvärr, delar jag inte tomatfrön från den ännu)

Förläng säsongen

Att odla vintertomater är ett sätt förlänga säsongen med färska tomater. Dessa tomater är mycket hållbara och kan förvaras i rumstemperatur under lång tid.
Här kan du läsa mer om mina vintertomater, var du hittar frön, vilka sorter jag har prövat och vad man kan använda dem till.
Tomatlistan 2018 – Vintertomater
Vintertomater – hållbara tomater att odla 
Vintertomater sk ”piennolo-toamter”
/Johnna a.k.a Bondjäntan
Ljummen tomatsallad - en favorit på bordet!
Perfekt tid att bygga en ny rabatt