Omvandla fuljord till finjord med bokashi

17 mars, 2019
Gammal jord från krukväxter blir finjord i jordfabriken tillsammans med bokashi-kompost

Fuljord omvandlas till finjord

Bokashi-kompostering är riktigt bra. Oftast gräver man ner innehållet i den fyllda hinken, i landet och så omvandlas det till jord med goda effektiva microorganismer. Men man kan också starta jordfabriker där man varvar gammal uttjänt jord och bokashi-kompost om vartannat, låter stå 3-6 veckor och vips så har du ny fin och näringsrik odlingsjord att använda. Den jorden kan du sedan använda till dina krukväxter, omplanteringar och odlingar. Jorden du bygger av fuljord och bokashi-kompost är näringsrik jord full av kol och humus. En jord som ger motståndskraftiga plantor och god skörd.

Jag brukar använda gammal jord från omplanteringar samt döda krukväxter som jag sparar i papperskassar eller säckar . Jag brukar också använda förra årets chiliodlingar som jag har stående i krukor. Jag tömmer inte krukorna på hösten utan de får stå kvar som de gör under vintern och sedan börjar jag använda den jorden som jag då kallar för fuljord till mina jordfabriker. Det händer också att misslyckade sådder får bli jord till jordfabriken, inte helt ovanligt att jag behöver tömma ett såbrätten med dött material.

Jordfabrik

Du behöver någon form av större behållare till din jordfabrik. Det kan vara murarbalja, förvaringslåda, fodertunna eller något annat som passar. Om du önskar kunna bära på den, förflytta den behöver du tänka på att jord blir tungt och den kan inte vara för stor. Om du inte behöver förflytta på den eller om den ska stå ute kan man bygga pallkragar på höjden eller liknande som sin jordfabrik. Varför inte både och?! När du väl har börjat med jordfabriker så inser man att man behöver många.

En jordfabrik som står i rumstemperatur omvandlar fuljorden och bokashikomposten på 3-4 veckor till finjord. Står den något svalare som till exempel i källaren tar det någon vecka till. Processen går långsammare i svalare temperatur. Har du golvvärme och jordfabriken står direkt på den så går det på 2-3 veckor om du har tur. Det är himla roligt att följa processen och resultatet är rena guldet.

 

Recept:

1 Ett kärl, murarbalja, förvaringslåda, fodertunna eller hink

2 Tidningspapper, äggkartonger eller biokol att bottna med

3 Fermenterad hushållsafall, det vill säga bokashi-kompost

4 Fuljord, dvs återvunnen och förkastad jord

5 Varva fuljord och bokashi-kompost, 50/50 av vardera

6 Toppa med 5-10 cm jord överest och låt stå.

Även jag är en Bokashi-kompis

Odla din jord

Lycka till med att bygga jord, odla jord eller så enkelt som ta hand om jorden! //Johnna a.k.a Bondjäntan

Tomatlista 2019: Röda och rosa tomater
Odla din jord - ett sätt att värna om köksträdgården!