Tomatlista 2019: Röda och rosa tomater

19 mars, 2019

Det är helt galet svårt att välja ut tomater som ska odlas, färg, storlek, smak, syrlighet och sötma, hållbarhet, tunnskaligt eller tjockskaligt, köttig eller inte, ja det finns många ting att ta i beaktande för besluten. I år har jag också valt att odla några F1: or som jag inte gör så ofta.

Måste faktiskt skylla lite på Karin Jansson och hennes resonemang runt hybrider förutom att jag kanske redan hade bestämt att odla vissa utvalda utifrån deras egenskaper. Karin är redaktör för tidningen Odlaren som ges ut av FOBO, förbundet organisk-biologisk odling

Månadens tomatvän: Karin Jansson 

FOBO förespråkar naturliga och kretsloppsanpassade odlingsmetoder som täckodling, skonsam markbearbetning, samodling och gröngödsling. Karin odlar självklart på ett så hållbar sätt som möjligt och är van att ta hand om naturen och som Månadens tomatvän diskuterar hon hur hon ser på hybrider och kanske inte har det svar som jag förväntande mig. Kolla in själv. 

Röda och rosa tomater brukar kanske få stå tillbaka för andra sorter hemma hos oss, det vill säga det brukar petas och endast några få sorter kommer med. I slutändan så landar det alltid några spännande flerfärgade, orangea eller gröna tomater på listan över vilka som ska odlas men i år har jag faktiskt gett plats till de röda och rosa också. Sen ska dock sägas att allra oftast så är det alltid några fler som odlas än vad som är planerade på mina listor.

Då kör vi listan på röda och rosa tomater;

Rosella

En sällsynt djupt rosa körsbärstomat med en tydlig, fruktig smak av hallon och björnbär. Unik! Hade tänkt att Rosella skulle ersätta Sweet Black Cherry i år men vi får väl se, kanske odlar jag båda för att jag inte kan låta bli. 70 dagar

Tomatoberry Garden

Supersöt körsbärstomat som är en riktig sommarsensation. Tomatoberry Garden är en mycket högavkastande tomat med djupröda, hjärtformade, saftiga och goda frukter. Högproducerande för växthus och varma utläggen. Ca 60 dagar. RHS Award of Garden Merit Winner.

Opalka

Köttig avlång stor röd tomat. En pastatomat som är bra till konservering och hyllas hos många amerikanska tomatvänner. Det är en kulturarvsort som ännu inte hittat till Sverige som favorittomat men jag ska spara frön från om den är lyckad. 83 dagar

Rougella F1

Ger stora, vackra och runda till något hjärtformade frukter, har liten spets och väger 100-130g. Skördefärdig efter ca 120 dagar. Sammetsfläckresistent.

Sakura F1

Sakura är en tidig, ganska kraftigväxande sort med upp till 50-60 cm långa klasar, med mycket goda, ganska stora körsbärstomater med tunt skal. Skördefärdig efter ca 110 dagar. Sammetsfläckresistent.

Canestrino di Lucca

”Den lilla korgen från Lucca” har odlat några gånger tidigare och nu är den med igen efter att jag såg den på Kenneths tomatpåle. Det är röd räfflad tomat som kommer från Italien och är en kulturarvssort som höll på att bli utrotad men är på stark frammarch igen.  

Cheramy F1

God och ska ge god avkastning.
Mycket långa klasar, jämnt och tätt besatta. Ca 18 frukter i en klase. Ljust röda, ca 20 g i medelvikt. Söt, men inte extremsöt. Skördefärdig efter ca 100 dagar. Sammetsfläckresistent. (Ny)

Pitenza F1

Denna sort är förädlad för att passa för sydeuropeisk odling i tunnel, dvs för mycket variabla förhållanden och för att tåla att transporteras långa sträckor. Detta innebär att den är mycket lämplig för kallväxthus och ger fasta frukter med tjock yttervägg av “Long Life”-typ.Skördefärdig efter ca 130 dagar i kallväxthus.(Ny)

Arvento F1

Ger närmast fenomenal avkastning, med långa klasar, 10-15 runda röda frukter, medelvikt ca 115 g. För klasskörd succesivt, men de enskilda frukterna är ändå mycket hållbara. Smaken går åt det syrliga hållet. Denna har jag odlat tidigare och upplever den mycket god och väldigt god hållbarhet utan att vara vintertomat, en så kallad Long Life. 120 dagar

Rosso Sicilian

Röd bifftomat, veckad/räfflad Kulturarvsort – Heirloom från Italien En av de vackraste tomater som jag vet, helt underbar i sallader. Perfekt att fylla och gratinera. En favorit! 80 dagar

Marmandino One F1

Välsmakande bifftomat för odling utomhus. Tomaterna är 7-9cm stora med gröna åsar. Trivs i näringsrik, väldränerad jord i skyddat läge. Nykomling, en så kallad bubblare – vi får se om den är något att ha.

 

Och så blir det även 5 vintertomater, varav 4 är röda.

Kenneths Piennolo

Många har odlat Kenneths piennolo och lovordar den så jag provade den förra året. Inget bra odlingsår för Kenneths piennolo hos mig så jag prövar igen. Den är god men gav inte så stor utdelning som den säg ge. Jag tror att än idag gäckar Kenneths Piennolos härkomst oss tomatodlare – varifrån kommer den ursprungligen? Kenneth köpte den på NK en gång i tiden och tog frön varifrån namnet kommer.

Tomaquet de penjar Can Bogunya

En lite större tomat än de allra minsta, ca 50-80 gram. Den har hög syra och är inte så söt men god mitt i vintern. God som salladstomat, alldeles finfin tillsammans med mozzarella när en vill drömma sig bort till sol och värme. Den är hållbar och fast i köttet innan den torkar och skrumpnar ihop. Dock tar den ganska stor plats att odla då den är yvig. Även denna tomat har sitt ursprung från Katalonien.

Tomaquet de penjar från Gården Mas Galcerad Sant Miquel de Fluvia

Dessa frön har jag fått från en vän för några år sedan som bor i Katalonien. Hon har hämtat tomatfrön från en tomatbonde som odlar ekologiskt på gården Mas Galceran i San Miguel de Fluvia. Den är god och saftig fortfarande i december, det vill säga att den duger även som ”färsk” tomat i sallad eller som tillbehör. Man är inte tvungen att gömma den i maten eller använda den som mat-tomat. I februari börjar den visa på tendenser på att inte vara så vacker längre. Nu har jag odlat den här sedan 2013 och kommer nog fortsätta odla den. 

Här finns kanske fler intressanta länkar att läsa mer om gällande vintertomater:

Vintertomater – hållbara tomater att odla

Tomatlistan 2018: Vintertomater

Andra tomatlistor:

Tomatlista 2019: Mörka och flerfärgade

Tomatlista 2019: Gula och Orangea tomater

Tomatlista 2019: Gröna tomater

 

Yes, jag tror det var alles för den här gången. God tomatodling!

//Johnna a.k.a Bondjäntan

Praktiska tomatburar - perfekta för busktomater!
Omvandla fuljord till finjord med bokashi