Månadens tomatvän: Karin Jansson

1 mars, 2019
Karin Jansson

Nu ska ni få träffa en ny tomatvän med enorm kunskap och det är ingen mindre än Karin Jansson. Karin odlar självklart på ett så hållbar sätt som möjligt och är van att ta hand om naturen. Till vardags arbetar hon på Holma folkhögskola både som odlingslärare och biträdande rektor.

Hon är också redaktör för tidningen Odlaren som ges ut av FOBO, förbundet organisk-biologisk odlingFOBO förespråkar naturliga och kretsloppsanpassade odlingsmetoder som täckodling, skonsam markbearbetning, samodling och gröngödsling. Här hittar du till FOBOS hemsida med mycket matnyttigt FOBO

Karin odlar både hemma och i Sambruket som är ett kooperativ. Sambruket är ett omställningsprojekt som arbetar för ett hållbart samhälle som bygger på glädje och gemenskap, omsorg för allt levande, rättvis fördelning och lokalt engagemang. Här hittar du deras hemsida Sambruket.

Karin säger att när hon blir pensionär ska hon ägna sig åt fröförädling för att få fram bättre sorter av grönsaker och potatis, framför allt vill hon gärna ta fram sorter som står emot bladmögel. Jag tycket att det låter riktigt spännande eftersom det är ett stort gissel med bladmögel på tomater och hoppas att det blir framgång. 

Vad är det bästa med att odla tomater?

Att de är så goda och ger så rikligt och så är det så häftigt att följa dem under säsongen, från det lilla fröet till den stora plantan som dignar av frukter. Tomater är ju väldigt användbara, både råa och i kokt form. Det är en all-round grönsak som passar till det mesta. Dessutom måste man ju odla själv för att få goda tomater. Det mesta man hittar i butiken smakar just ingenting.

Karin på Sambruket

Hur odlar du tomater?

Jag odlar tomater på de flesta sätt. Vid mitt hus finns de både i uterummet och mot husväggen. På Holma folkhögskola där jag jobbar som lärare odlar vi i glasväxthus och tunnelväxthus. På friland odlar jag mest busktomater som inte tjuvas medan det i växthuset blir högväxande sorter som tjuvas och binds upp med snöre. Jag tillhör inte dem som sår så tidigt, mars kan vara en lämplig såtid tycker jag. Då kan man hålla dem i god tillväxt fram till utplantering i mitten av maj. 

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Tomater gillar ju jord med mycket mykorrhiza och det kan man få genom att täcka dem med grovt material som löv, halm och en del flis men jag täcker också med gräsklipp. Täckningen gör att behovet av vattning minskar betydligt. När jag åker bort en vecka på sommaren så håller jag mina tomater vid liv i uterummet genom att vattna rikligt innan, stoppa ned uppochned-vända PET-flaskor med vatten i krukan och sedan täcka med gräsklipp. Det brukar hålla minst en vecka.  De gillar också att bli duschade av EM-effektiva mikroorganismer. Jag har märkt att de blir mer frosttåliga med den behandlingen.  Det gäller att lufta växthus och undvika att de får vatten på stjälken för att slippa gråmögel.

Körsbärstomaten Black Sweet Cherry är favorit. Foto: Johnna Gilljam

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Black Sweet Cherry är en smakbomb som man kan äta som godis. Annars tycker jag nog att stora bifftomater som Brandywine och Cherkoee purple är riktigt smakliga. För tidig skörd på friland lite ryska sorter och Tumbling Tom som kruktomat som aldrig vill sluta ge. Sedan beror ju smaken mycket av säsongen. Mycket sol och värme vill de ha och allra godaste blir de som odlas på friland. Jag odlar också lite vintertomater som står sig fram till våren i rumstemperatur.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Jag odlar mest öppenpollinerade sorter och kulturarvssorter helt enkelt för att de är så goda. Men de har ett problem och det är att de ofta får potatisbladmögel. Säsongen 2017 ruttnade i stort sett alla tomater bort i det regniga vädret. Det var trist och gjorde att jag köpte in amerikanska hybrider som Vesper, Magic Mountain med flera som står emot bladmögel mycket bra.

Det har ju spridits en lite felaktig bild av att man inte kan ta fröer av hybrider. Det kan man absolut göra, men i nästa generation så får man en stor  variation hos plantorna. För att få en enhetlig sort måste man göra ett urval och odla vidare i flera år. Jag håller nu på och odlar dessa amerikanska hybrider med tanke på att få fram en öppenpollinerad sort som står emot bladmögel.  Det kan komma att ta ytterligare fem säsonger men jag tror det är värt mödan.

Foto: Johnna Gilljam 

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Under säsongen tar odlingen upp mycket tid och matlagningen får stå tillbaka. Då är det bra med tomater för de kan användas till allt: i sallad, på mackan, i en gryta, wokade etc. Min matlagning är som sagt mycket enkel, ofta består den bara av wokade grönsaker direkt från landet. De flesta grönsaker blir godare om de tillagas med tomater, sötman och syran hos tomaterna verkar förhöja det mesta och skapar spännande smakbrytningar.

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Jag stoppar överskottet av tomater direkt i frysen och sedan tar jag fram dem på vintern och låter dem följa med i en gryta, paj, sås etc. Vintertomaterna får bara ligga framme och används eftersom. De sist skördade hösttomaterna brukar få ligga framme och mogna fram till jul.

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?

Jag vill gärna inspirera till att folk odlar mer tomater och inser hur en tomat ska smaka.

 

Tack snälla Karin för att du ville dela med dig av din kunskap och delta som tomatvän! Jag önskar dig ett härligt odlarår och ser med spänning fram emot tomater som står emot bladmögel!  

//Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Namn:  Karin Jansson

Bor och odlar: Bor i Linderöd. Odlar med kooperativet Sambruket på gården Ankhult och med eleverna på Holma folkhögskola i Höör och Lund plus lite på min egen tomt.

Arbetar som: Odlingslärare och biträdande rektor på Holma Folkhögskola och redaktör för tidskriften Odlaren.

Intressant att veta:  Karin är uppvuxen på en gård och har nästan alltid odlat. Numera är hon självförsörjande på grönsaker året runt och genom Sambruket säljer vi grönsaker och även fröer, framför allt kultursorter. På Holma folkhögskola jobbar hon med kurser i Market Gardening, självhushållning och fröodling. Karin är utbildad journalist och har sedan 2006 gjort tidningen Odlaren för föreningen Fobo.

 

Tidigare tomatvänner att läsa: Bondjäntans tomatvänner

 

Bondjäntans tomater på facebook
Odlingskalender 2019: Mars