Tomatlista 2019: mörka och flerfärgade

24 februari, 2019

Här kommer jag lista en salig blandning på de tomater som är mörkare än vanliga röda tomater, kanske lite mer åt det violetta hållet. Jag kommer även ta med de som har annorlunda färger och kanske flera på en samma gång.

Jag skriver också om de är högväxande, det vill säga indeterminate (obestämd) så kan ni se vilka som växer högt.

Det finns flera favoriter som jag har odlat i många år och i år blir det lite annorlunda. Både i val av tomater och att jag ska prova odla några ute runt en påle, en så kallad tomatpåle. 

Listan för 2019:

SGT Pepper

Hjärtformade stora tomter i rött/violett med mörkare topp. Mycket vacker, vädligt speciell med sitt utseende och ska vara god! Helt ny för mig. Antagligen lika cool som Beatles. Indeterminate.

Black Plum

Mörkt mahognyröda plommonformade frukter med mörk nacke, nästan åt det gröna hållet. Mycket god pasta tomat som jag har odlat i flera år. Resistent mot mjöldagg. Kommer ursprungligen från Ryssland och är en kulturarvsort. Jag ska prova den utomhus i år. Indeterminate.

Black from Tuula

Rankade som en av de godaste svarta tomaterna. ”…den fulaste och mest utsökta tomat som någonsin odlats”. Har odlat den några gånger tidigare utan något bra resultat, förra året tror jag det blev för varmt för den. Jag provar igen. Det är också en kulturarvsort från Ryssland och går under storleken Bifftomat.

Black Krim

Tomat Black Krim har stora plattrunda svart-röda frukter och har en fantastiskt kraftig och god tomatsmak. Denna har jag odlat med gott resultat i kallväxthus men ska prova även den här utomhus i år. Även Black Krim är en gammal rysk kulturarvssort som är frisk och härdig.

Carbon

Tomat Carbon vann 2005 priset som godaste kulturarvstomat på ”Heirloom Garden Show” och fortsätter att vinna olika smaktester. Carbon är en mycket mörk ”svart tomat” med en rik sötma. Kulturarvsort.

Cherokee Purple

Purpurfärgad bifftomat. Härstammar från Cherokee-stammen i Tennessee. En kulturarvsort som bör odlas om man önskar en stor mörk söt tomat. Indeterminate.

Cosmic Eclipse

Ny för mig men det sägs att tomatplantan ska dofta lite tall när man rör vid den, jag är riktigt nyfiken på den. Det är flerfärgad tomat, tegelröd med gröna och svarta ränder. Hög syra och kraftig tomatsmak. Den ska också ha en bra hållbarhet efter skörden och klara sig några veckor i rumstemperatur. 

I år har jag tagit bort några favoriter som faktiskt får pausa till förmån för andra. Svårt beslut men jag tror att det blir bra. Fler listor om vad jag har odlat hittar du här, Tomatlistor

Vi ses snart igen! / Johnna a.k.a Bondjäntan

Att anlägga varmbänk på enkelt sätt
Kenneths tomatpåle - för frilandsodling av högväxande tomater