Att anlägga varmbänk på enkelt sätt

24 februari, 2019
I odlingstunneln odlar jag i odlingslådor och nu ska omvandla en till varmbänk för att få tidigare skörd.

Det finns många sätt att anlägga varmbänk, alltifrån bygga nytt med kompostgaller eller pallkragar till att ta något befintligt och göra om till varmbänk. Det är det senaste jag kommer visa hur jag gör, använda en odlingslåda i odlingstunneln som jag har odlat i och rensat bort gammalt.

Jag tömmer den på jord eller nästan tömmer. Jag låter lite jord vara kvar på sidorna och i botten som isolering. Hade jag anlagt varmbänken tidigare på säsongen eller utanför odlingstunneln hade jag också isolerat med annat material för att värmen inte ska försvinna så fort. Man kan ta halm, skumgummimadrasser, mattor, frigolit eller massor av tidningspapper som isolering. I odlingstunneln har jorden rendan tinat och jag tror inte extra isolering behövs.

Jag sparar jorden i olika byttor för att sedan  med lätthet kunna lägga på jorden igen när varmbänken är igång. Endel av jorden landar i de andra odlingslådorna då jag inte kommer behöva all jord som jag har skyfflat undan.

Jag hämtar hästbajs hos grannen och ser till att jag får med mig halm.

Hästgödsel

Vi har tur för att vi bor nära en hästbonde som jag får hämta hästbajs hos. Några skottkärror med hästgödsel och halm så har man gjort ett träningspass för dagen. Jag blir helt matt i armarna så här tidigt på säsongen och sonen hjälper mig att köra skottkärran och jag skyfflar hästbajs.

Om du inte har en hästbonde som granne går det säkert att luska reda på någon och fråga snällt om lite hästbajs. Jag vet att många hämtar i sopsäckar och anlägger sin varmbänk glatt med hämtbajs.

Helst ska inte höstgödsel vara för gammalt utan gärna färskt och så behöver man halm för att det ska brinna. Utan halm är det svårt att få igång processen då det är halmen som brinner. Du kan använda andra djurs gödsel men hästgödsel är riktigt bra till varmbänk.

Packa

Sprid ut gödsel och tryck till, packa gödsel med en spade eller stampa så att det blir tätt. Du behöver ett ordentligt lager på gödsel som kan brinna, för lite gödsel blir också liten värmeutveckling.

Vattna

Du behöver också vattna den anlagda varmbänken ordentligt för att få igång den.

Täcka

Varmbänken behöver täckas för att inte släppa ifrån sig värme. Om det är tidigt på säsongen eller kallt behöver du täcka ordentligt med filtar eller mattor. Man kan snickara ihop en enkel ram med plast på och täcka bänken. Eller som jag gör, lägga flera lager av odlingsväv ovanpå då odlingsbänken står i odlingstunneln och något skyddad.

Och så är vi i väntans tider!

Det tar mellan 7 och 14 dagar att låta varmbänken brinna. Det kan bli upp mot 60 – 70 grader varmt och runt 30 grader kan man börja så i den. Håll ut och planera dina sådder under tiden. Kanske är det bra att införskaffa en termometer också så att du kan se hur varm varmbänken blir.

//Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Odlingskalender 2019: Mars
Tomatlista 2019: mörka och flerfärgade