Tomatlista 2019: Gula och orangea tomater

13 februari, 2019

Jag har tidigare spanat lite och det handlade om just orangea tomater så den spaningen kan du läsa om här, För den intresserade så har även Stefan Sundström skrivit lite i sin tomatbok om just orangea tomater och tomatdrinkar. 

Dessutom så är Stefan Sundström Bondjäntans tomatvän! Han var först ut som tomatvän på bloggen, läs gärna hans tankar om favorittomaterna, odlingsknepen och vad det bästa är med tomater! 

Jag kommer odla följande orangea och gula tomater:

Matthew F1 115 dagar

Små coktailtomater, plommonformade orange frukter. Vikt: 30-35 g, tvårummig och med ganska tunt skal. Smaken är god, det syrliga dominerar men också med bra sötma.

Sungold F1

Lite gulorgange söt körsbärstomat som är som godis.

Yellow Submarine 80 dagar

Det här en gul liten plommontomat som är formad som ett päron. Den väger ungefär 30 gram och frukterna är samma lika varandra. Plantan är högväxande och högproducerande men tar lite tid på sig.

Wapsipinicon Peach 80 dagar

Detta är så söta tomater med sitt sammetslena skinn! Gula runda tomater som påminner om persikor. Helt underbar. Det är en kulturarvsort från Iowas flod Wapsinicon river. Kulturarvsort

Lemon Plum

En plommontomat som citronformad och citronfärgad, otroligt vacker! En av de läckraste plommontomater jag har odlat. Det är en rysk tomat från St Petersburg. Kulturarvsort

Orange Roma

Lax-orangefärgad plommon tomat med få frön och tjockt fast fruktkött. Den är perfekt för lysande soliga salsor och tomatsåser. Den här ska jag odla både i växthus och ute på Kenneths påle.

Orange Citron (Ny)

Orange citronformad frukt, ca 8cm. Tjockväggig och fast i konsistensen. Indet.

Organge Banana 85 dagar

Unika avlånga orangea plommontomater på 8 cm, 80-120 gram. Mycket sjukdomsresisent. Producerar klasar med 8-10 tomater.

Yellow Fire (Ny) 85 dagar

Fantastiskt vacker tomat. Spetsigt avlånga frukter i lysande orange och gult. Spricker sällan.

Orange Strawberry 80 dagar

Hjärtformade orangea frukter på 100-300 gram. Saftiga och söta. För direktkonumtion och inläggningar.

Moonglow

En ”Stefan Sundtröm-tomat” är Moonglow eller månglöd som det heter på svenska. Otroligt vackert namn. Det är en stor tomat som ska ha god hållbarhet i rumstemperatur, “Long Life”-typ.

Ananas

Bifftomat i gyllengult/orange. Lätt fårad frukt på 400-500g. Fantastisk smak! Kulturarvssort.

Vesuviano Giallo

En lite droppformad gul tomat med god lagringsförmåga, en så kallad vintertomat eller evighetstomat. Fungerar som salladstomat direkt efter skörd och som förvarad tomat under flera månader.

Blommande köksträdgård
Att bekämpa sorgmygg