Tomatlista 2019: Gröna tomater

8 februari, 2019
Tomaten Michael Pollan namnad efter en amerikansk journalist, författare och aktivist som skriver mycket mat och hälsoeffekter, matproduktion med mera.

När jag pratar om gröna tomater så är inte det de omogna tomaterna utan det är tomater som är gröna eller gulgröna när de har mognat. Jag gillar gröna tomater och deras smak, den är ofta lite syrlig och mycket frisk. Det är något annorlunda och fräscht med gröna tomater. De är oftast väldigt goda på smörgåsen eller i en tomatsallad. Eller tillsammans med fetaost och en god olja. Mums filibaba!

Det sägs att folk som har svårt att äta röda tomater och får allergisk reaktion kan äta både gula och gröna tomater. Jag vet inte om det stämmer men jag vet att de som lätt får ”frätskador” av röda tomater klarar gröna tomater bättre.

Gröna tomater som jag ska odla under 2019:

Green Grape Kulturarvssort.

Kryddig, intesiv men ändå söt smak. Ger riklig skörd av gulgröna tomater. Den kommer jag odla i Glädjehuset och jag tror att jag faktiskt ha 2-3 plantor av denna.

Evil Olive 75 dagar

Det är en trefärgad körsbärstomat, grönaktig med rött och organget. Den ska också vara ”a long keeping type” enligt utsago. Den superläcker och även har ska jag nog ha flera plantor som ska odla i Glädjehuset.

Michael Pollan 80 dagar

Det är en grön-gulrandig liten tomat som är friskt kiwismakande, roligt med tomat namnad efter Michael Pollan! Odlas i Glädjehuset.

Artisan Green Tiger

En vacker, avlång körsbärstomat med utmärkt smak. Frukterna har ränder i gult och grönt och fruktköttet är grönt. Spricker inte lätt. Medeltidig. Odlas i Glädjehuset.

Green Sausage 84 dagar Kulturarvssort.

Frukten är grön och gul, köttet är grönt. Det är avlånga plommontomater på 10-12 cm. Rik, fräsch kryddig smak på dessa skönheter. Kulturarvsort! Jag har odlat denna både i växthus och friland med gott resultat. Odlas i Glädjehuset och även på friland.

Green Zebra 110 dagar

Omogen frukt av denna sort är ljust grön med mörkgröna stänk/strimmor. Som fullt mogen är frukternas basfärg gulgrön och väger ca 60-80 g. Den har en lätt syrlig och fisk smak. Odlas i Glädjehuset.

Malakhitovaya Shkatulka Kulturarvssort.

En av mina favoriter gällande gröna tomater men även för bifftomaterna. Detta är en olivgrön bifftomat med lite orangeröda strimmor. Den är mycket tidig för att bara en bifftomat. Kommer från norra Ryssland och klarar lägre temperaturer mycket bra. Namnet betyder Malakit Låda och refrerar till smyckeslådor med gröna stenar som är av malakit. Odlas i Glädjehuset.

 

I år hade jag tänkt att försöka odla färre gröna sorter men kanske fler plantor av varje. Men nu när jag räknar så är det precis lika många som förra året. Och då tyckte jag ändå att jag verkligen hade sorterat fram och tillbaka för att få de allra bästa. Vi får se, kanske får jag dra ner på någon av de andra färgerna? Men det är ju så roligt men många olika sorter!

//Johnna a.k.a Bondjäntan

Vintertomater - hållbara tomater att odla
Årets tomatodling börjar vara färdigplanerad!