Årets tomatodling börjar vara färdigplanerad!

8 februari, 2019

Heureka!

Jag börjar se ljuset i tunneln!

Efter veckor med kval eller kanske till och med månader, om vilka sorter som ska odlas i år tror jag nu att jag är framme vid något jag tror kan kallas för en färdig plan. Jag har tittat på mina gamla odlingar, jag har läst böcker, jag har letat efter nya spännande sorter, jag har tittat på tomatfilmer på you-tube, jag har sorterat mina fröpåsar och jag har drömt om stora fina tomatodlingar!

Mina planer är som vanligt storslagna, jag ska odla ett kungarike av tomater. Eller något mindre men massor i alla fall. De största odlingarna kommer som vanligt vara i Glädjehuset som är ett kretsloppshus, ett växthus för mina tomater. Här till höger hittar du mer information om Glädjehuset om du är intresserad.

I Glädjehuset kommer de allra flesta sorter odlas, höga och busk, biff och cocktail, plommon och avlånga, ja ni fattar att det är en riktig gott och blandat påse det där. Sedan kommer jag prova några meter på friland för att se hur det går, med fårstängsel som stöd. Lite spännande må jag säga.

Nu när jag är så nära och tror mig ha bestäm vad jag ska odla och var så kommer jag komma med listor som flera redan har börjat fråga om. Jag kommer göra precis som förra året, skriva listor efter färgskalorna:

Gröna tomater

Gula och orangea tomater

Röda tomater och rosa tomater

Mörka/violetta tomater

Först ut är gröna tomater och jag kommer följa ordningen ovan.

 

Fas 1 är planeringen och inspiration som du kan läsa mer om här: Tomatinspiration

I detta ingår också att införskaffa frön till tomatodlingen: Var köper jag tomatfrön?

Nu börjar nästa steg, att skriva etiketter, plocka krukor och såbrätten, fixa jord med mera. Vi går in i fas 2 och jag är superglad. Det är nu drömmarna börjar bli verklighet! Det är snart jord under fingrarna och innan du vet ordet av så behöver du börja plantera om de små tomatplantorna….

//Johnna

Sociala medier

Bondjäntan på Facebook

Och du, glöm inte bort att Bondjäntan finns på Facebook där en oftast kan diskutera och få svar på sina frågor. Jag delar med mig både det ena och det andra, försöker sprida goda nyheter. Massor av tomatprat förstås! Jag finns även på Instagram som Bondjäntan, där lägger jag upp nästan varje dag vad jag skördar, sår och donar med i trädgården. Framför allt så finns det många bilder på hur jag gör om i trädgården och odlar mina dahlior. En och annan bild på höns och kycklingar så klart. Välkommen!

0

Tomatlista 2019: Gröna tomater
Varifrån köper jag tomatfrön?