Tomatsäsong – vinterhalvåret

25 november, 2018

Ni som känner till mig vet att jag är en riktig tomatoholic; ser tomater, tänker tomat, äter tomater, läser om tomater, och drömmer om tomater. Och de flesta tänker kanske att tomatsäsongen är över för i år när man har plockat sina sista tomater och tomatplantorna hamnar på komposten. När man tömmer krukorna eller rensar i växthuset, plockar undan och städar rent… ja då är en klar. Jag börjar dock en annan epok i tomatsäsongen som är någon form av brygga mellan detta år och nästa odlingsår.

Det är nu det börjas med att utvärdera tomatodlingarna och de olika tomaternas smak, produktivitet, friskhet och hållbarhet. Hur smakar de ny tomaterna, är det söta, syrliga eller kanske i värsta fall snygga men smaklösa? Hur är formen, färgen och storleken? Hur friska är de och hur klarar de värme eller kyla och dåligt väder? Att utvärdera tomater är superroligt och endel av nöjet med att odla tomater.

En annan sak som kommer efter själva odlandet är ju att samla frön från de jag gillar och kanske de sorter som börjar ta slut i min tomatfröbank. Med jämna mellanrum odlar jag de sorter som jag behöver nya frön av, så att jag förhoppningsvis har ett bra utbud i min fröbank. Till detta nöje hör också fröbyte till och det skapar en massa nya möjligheter till nya sorter att odla! Så vinterhalvåret ger utrymme till fröpaketering och fröbyte.

En tredje stimulerande och rolig som jag ser fram emot är mitt skrivande med tomatporträtt som jag började med förra året. Att skriva om enskilda tomater och försöka beskriva deras egenskaper är ett sant nöje och jag tänker mig att i år kommer jag nog få till ett tiotal favoriter här på bloggen. Här kan du läsa mer om de olika tomaterna: Tomatporträtt.

 

Något annat som är halva nöjet med tomatodling är ju självklart planeringen inför nästa säsong. Att läsa frökataloger på nätet eller sitta med en riktigt pappersvariant ihopkurad i soffan med kopp te en mörk kväll, det är grejer det. Att stryka under och skriva listor, önskelistor och sedan längre fram beställningslistor. Här finns årets tomatlistor om du önskar läsa: Tomatlistor.

Sist men inte minst tror jag att det är själv drömmen och längtan som håller mig varm genom de mörka kalla månaderna. Att minnas och drömma om hur tomatplantorna luktar, hur jorden känns mellan fingrarna när man ska skola om, hur tossig man kan vara när man talar med tomatplantorna som om de vore ens vänner, ja ni förstår… Det är kärlek.

Mer tomatkärlek!

 

Sociala medier

Bondjäntan på Facebook

Och du, glöm inte bort att Bondjäntan finns på Facebook där en oftast kan diskutera och få svar på sina frågor. Jag delar med mig både det ena och det andra, försöker sprida goda nyheter. Jag finns även på Instagram som Bondjäntan, där lägger jag upp nästan varje dag vad jag skördar, sår och donar med i trädgården. Framför allt så finns det många bilder på hur jag gör om i trädgården och odlar mina dahlior. En och annan bild på höns och kycklingar så klart. Välkommen!

En hållbar sallad som "alltid är redo".
Bakad rotselleri med skirat smör och vitlök