Tomatinspiration – viktig del i planeringen

3 februari, 2019

Jag älskar tomater! Jo, det är sant. Jag tycker det är så roligt med tomater att jag har favoritböcker som handlar om tomater, jag har favoritkonton på Instagram som handlar om tomater, jag har favoritfröfirmor som säljer tomater, jag har favorit-you-tube-klipp som handlar om tomater.

Redan i november börjar jag fundera på vilka tomater som jag ska odla kommande säsong. Därmed börjar listorna som skrivs och revideras om vartannat om och om igen. Jag vet inte hur många olika listor jag har skrivit när vi har landat i februari som är månaden då jag måste bestämma mig på riktigt. Jag ljuger inte om jag är uppe i 350 olika sorter som har varit är på mina listor inför ny odlingssäsong 2019. Nu stryker jag.

Varje år kan man se ett tema som kommer, alltifrån att jag plötsligt vill odla massor av orangea tomater eller körsbärstomater, bifftomater i mängder eller kulturarvsorter. I år vet jag inte riktigt vart det lutar men jag ska i alla fall försöka hålla ner antalet sorter men jag vet inte om det är möjligt. Det är ju så roligt.

Här kan du läsa vilka jag odlade 2018:

Gula tomater

Gröna tomater

Orangea tomater

Körsbärstomater

Bifftomater

Vintertomater

Tänk att det är så roligt med tomater! Det är en hel värld med massor av olika sorter som du kan prova och njuta av. Det går faktiskt att odla i små utrymmen så som krukor och odlingspåsar om man önskar, det behöver ju inte vara så avancerat.

Här har ni lite inspiration att njuta av när det snöar ute:

The Most Beautiful Tomato Bed Ever

Growing Tomatoes Tips and Tricks

How to: Grow Tomatoes from Seed

Grow GIANT Tomatoes Vertically & Organically 

Complete Heirloom Tomato Tour & Harvest!

 

Då fortsätter jag att försöka få mina listor för 2019 att bli färdiga. Kanske. Det jag funderar på är varifrån får du din tomatinspiration? Har du några bra källor som ger mer kunskap och inspiration?

Vi ses snart igen!

Och du glöm inte alla Månadens tomatvänner som också är inspiration.

Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Varifrån köper jag tomatfrön?
Odla rovor: Sorter och sådd