Tomatlista 2018: Gröna tomater

25 februari, 2018

 

 


Alla tomater är gröna innan de mognar men sedan finns det också tomater som är gröna som mogna. Jag gillar gröna tomater och deras smak, det är något friskt med smaken. En solmogen Green Zebra skivad på mackan är bland det godaste en kan äta. Vissa människor som är allergiska mot ”vanliga röda” tomater kan äta gröna tomater, alltså tomater som är gröna när de är mogna.


Gröna eller grönaktiga tomater som odlas i år:


Michael Pollan 80 dagar NY!

Det är en grön-gulrandig liten tomat som ska vara lite kiwismakande, ska bli riktigt spännande att smaka tomaten som är namnad efter Michael Pollan! 

Malakhitovaya Shkatulka 70 dagar

En av mina favoriter gällande gröna tomater men även för bifftomaterna. Detta är en olivgrön bifftomat med lite orangeröda strimmor. Den är mycket tidig för att bara en bifftomat. Kommer från norra Ryssland och klarar lägre temperaturer mycket bra. Namnet betyder Malakit Låda och refrerar till smyckeslådor med gröna stenar som är av malakit. 

Aunt Ruby´s German Green 80 dagar NY!

Det ska vara en av de största gröna bifftomaterna på cirka 600 gram. Smakrik, kryddig och något exotisk smak. Det är en kulturarvsort, en så kallad Heriloom från Usa, Tennessee.  ”Winner of the title of the most tasty tomato in the USA of 2003.” 

Charlie Green 80 dagar

Speciella gul-gröna bifftomater med ett kött som nästan är limegrönt. Saftiga och god syrlig smak, mot krusbär och melon. 250-400 gram. 

Green Zebra 85 dagar

En normalstor tomat med ett tunt grönt skal och ljusgula strimmor. Köttet är grönt och har en god fräsch smak. En stor favorit hos mig och jag har odlat den i många år nu.

Green Sausage 84 dagar

Frukten är grön och gul, köttet är grönt. Det är avlånga plommontomater på 10-12 cm. Rik, fräsch kryddig smak på dessa skönheter. Kulturarvsort! Jag har odlat denna både i växthus och friland med gott resultat.

En annan spännande nykomling som jag ska odla är:


Evil Olive 75 dagar

Det är en trefärgad körsbärstomat, grönaktig med rött och organget. På den norska bloggen Helenes tomatprat finner du fina bilder eller på Mariannas Heirloom seeds.  Den ska också vara ”a long keeping type” enligt utsago. 

 
Yes, du borde odla minst en grön tomat! 
 

 

?

 

Månadens tomatvän: Lena Israelsson
Drömmer om basilikahäck!