Tomatlista 2018 – Körsbärstomater

12 januari, 2018

 

I år odlar jag körsbärstomater som jag känner igen och som jag gillar skarpt! Endast två nykomlingar, eventuellt 3 om jag får tag i den sista. Det är en bubblare skulle en kunna kalla det. Det är ibland svårt att hitta frön på en specifik tomat men förhoppningsvis lyckas jag och då uppdaterar jag listan så klart! 


Alla dessa tomater nedanför kommer jag att odla i ett växthus, mitt så kallade Glädjehus! Det är ett kretsloppshus, på vintern har jag höns i det och på sommaren har jag tomater växandes där. Nu till årets tomatlista vad gäller körsbärstomater!
 
Listan 2018:

Garderners Delight 66 dagar
Röd liten körsbärstomat, klasar av tunnskaliga goda tomater. Från Tyskland, högväxande, ger bra skörd även på friland i skyddat läge. Det är en gammal beprövad körsbärstomat och jag gillar den.

Chilega 60 dagar
Röda små frukter ca 10 gram, söta, hänger i breda klasar. Tidig och producerar länge. Bör tjyvas då plantan kan bli yvig. Fungerar på friland i skyddat läge.

Black sweet Cherry 66 dagar
Mörk mahognyröd cocktailtomat ca 25 gram. Ursprung Ryssland, högväxande tomat och bör tjyvas. Här kan du läsa mer om Black sweet cherry!

Isis Candy 70 dagar
Små gula, röda och rosa färgade tomater, söta och fruktiga – goda! Heirloom-kulturarv. En tomat som jag brukar typ odla varannat år, omtyckt.

Yellow Submarine 80 dagar

Gul liten plommontomat som ser ut som ett päron, 30 gram. Högväxande, potatisblad. God och lagom sträv, passar bra i tomatsallad med basilika! Jag kommer snart skriva ett tomatporträtt på Yellow Submarine. 

Piccolo dattero Ilbrido F1

Röd miniplommontomat, söt och god, Höväxande F1. Sjukdomsresistent.  Högproducerande. 

Gelbe Dattelwein 70 dagar
Gula små dadelformade tomater i stora klasar. 15-20 gram.
Ursprung Tyskland. Mycket produktiv, stora klasar, högväxande. Gammal sort från 1740 talet. Heirloom-kulturarvsort. Favorit! 

Orange Pear cherry 78 dagar NY!
Orange liten plommontomat som ser ut som ett päron

Michael Pollan 80 dagar NY!
Grön-gulrandig liten droppformad tomat. Ska vara lite kiwismakande. Detta är en av dem tomater som jag verkligen ser fram emot, dels för färgen och formen och dels för att det är en Michael-Pollan-tomat!
En parantes i det hele; rolig information som ej är tomatrelaterad:
Michael Pollan är en ameriskansk journalist, författare och aktivist som skriver mycket mat och hälsoeffekter, matproduktion med mera. På Netflix finns en serie som heter Cooked som Michael Pollan har gjort, riktigt intressant även om det inte är om tomater. Rekommenderas! 

 
 


Vad har jag körsbärstomater till?
Jag brukar ha dem mest som plockgodis och underbara somriga tomatsallader. Jo, och så torkar jag körsbärstomater inför vintern. Gott som snacks! oj jag glömde, jag brukar även lägga in körsbärstomater typ som Camilla Plum gör. När jag tänker efter så använder jag körsbärstomater till allt möjligt. 

By the way, om en vill ha inspiration kan en besöka Camilla Plums hemsida. Där kan jag fastna i timmar, utan problem. Det finns alltifrån recept till galet mycket tomatfrön så det kan bli vanebildande! 

Recept på Camilla Plums tomatkonserver:

Henkogte tomater

 

2 kg tomater
1 msk grovt salt
1 dl olivolja
kryddor, färsk basilika, vitlök och röd chili
 
4 stora burkar:
Skär tomaterna i kvartsbitar om de är stora och pressa dem i burkarna. Srpid kryddor och olja i glasburken och stäng locket nästan helt. (Eftersom jag använder körsbärtomater till detta pickar jag endast de små tomaterna) Placera burkarna i ugnen i 110° till de är klara och tomaterna ser kokta ut. Ta ut dem ur ugnen och stäng brukarna helt. Stäng av ungen och ställ tillbaka burkarna och låt dem svalna i ugnen. 
 
Jag brukar ha en långpanna med vatten i botten som jag ställer burkarna på. Jag plockar ut hela plåten med burkarna när det bubblar friskt i burkarna = kokar. Jag brukar också få torka av burkarna när de har svalnat då de brukar vara ganska kladdiga av oljan. 

 

?

 

Ja det var nog alles för denna gång! 
På återseende och må så gott!

 

Äggkläckaren är igång!
Vad händer i Glädjehuset sista dagarna på året?