Odla rovor: Sorter och sådd

3 februari, 2019
Jag lyckades bra med majrovan Purple Top W Globe förra året. Introducerad som namnsort innan 1880 och fortfarande en av de mest odlade.

I år ska jag odla galet mycket rovor, både svedjerova och majrova. Jag gillar rovor och de är perfekta för tidig sådd. Det är inte helt ovanligt att när jag hittar något jag gillar så snöar jag in på det kommande år. Jag letar efter fler variantrar, läser på om grödan, läser in historian och försöker hitta de mest spännande sorterna.

Rovan är en gammal kulturarvsort som var livsviktig förr i tiden, både för att ha mat åt människosläktet men även till djuren. Det är roligt att rovan återupptäcks för många sorter är supergoda både till råkost och matlagning, kanske främst just majrovan som är något sötare. Och för inte tala om dem som mjölksyrade! Mums filibaba!

Jag ska odla flera olika sorters majrova och två olika svedjerova kommande året:

Snowball – Det är en populär majrova som är klotrund, vitt kött och söt smak. Man sår den normalt från mars till juli. Har nog odlat den 3-4 år och gillar den.

Petrowski – Ljus, creme-gulfärgad rova, tunt skal med gul kött, mild och god smak. Populär rysk sort. En bra sort som jag gillar till råkost och wok.

Purple Top Milan – Mild och tidig majrova som mognar snabbt. Ljust kött med röd topp. God och fräsch.

Purple Top W Globe – De jämna och runda rötterna är vita under jordytan och ljust rödvioletta ovanför. Purple Top är kraftig, frisk och tålig och kan få bli något större än andra sorter utan att bli svampig. 

Golden ball – Även denna är snabbväxande och ger rundplatta knölar i ljusaprikost. Läcker färg och mycket god.

Sweet Marble (F1) – Snabbväxande vit rova som går att så mycket tidigt. NY för mig. Kommer så den i varmbänken för tidig skörd.

Enon Kanta – Det är en gammal finsk kulturväxt. Svedjerovan är plattrund och violett i färgen med en ljus undersida, vissa rötter kan få andra färger.

Svedjerova – Onamnad från Agneta Magnusson som odlar för att bevara kulturarvsorter. Ny för mig.

 

Sådd: Så ofta och lite för att rovan blir lätt svampig om den blir för stor och inte tas hand om. Majrovan växer fort och passar därför att sås i odlingstunneln tidigt på våren. Den trivs mycket bra i mullhaltig sandjord och lerjord, och vill gärna ha jämn bevattning.

Jag sår oftast mina rovor i pluggbrätten för att kunna planera mina odlingar. Det är lätt att placera en plugg på ett ställe för att fylla igen när man har skördat något annat. Otroligt bekvämt i växelodling. I år kommer jag även prova att så i varmbänken för att få så tidig skörd som möjligt.

Eftersom majrovan mår bra av jämn fuktighet och växer snabbt fungerar det bra med täckodling, som också ger näring förutom fukt. Majrovans blad är också ätbara och passar i sallader eller i wok. Det är inte helt dum att ta hand om hela grönsaken om det går.

Jag ska också pröva något nytt i år, nämligen svedja odlingsbädden där jag ska odla rovorna. Det betyder att jag ska bränna torkade grenar och växtdelar för att sedan odla i askan. Jag har lärt mig att det ska gynna odlingen av rovor som lätt drabbas av olika insekter. Spännande!

Tror minsann att det blir ett majroveår i år, eller vad säger ni?!

/Johnna a.k.a Bondjäntan

Tomatinspiration - viktig del i planeringen
God och snabb tomatsoppa