Tomatlista 2018: Orangea tomater

3 februari, 2018


Jag kommer odla flera orangea tomater i år, närmare bestämt 12 olika sorter och 10 av dem är helt nykomlingar. Jag har även några andra nykomlingar men jag kan nog lätt konstatera att de flesta finns i denna kategori. Jag har bestämt mig att göra fler tomatlistor för 2018 för att sortera lite i tomterna som ska odlas. Det betyder att det kommer flera tomatlistor med färgtema och det är faktiskt på allmän begäran så here we go! 

Jag ska också lägga till att jag har valt att hålla isär gula och orangea tomater. Vissa fall är det svårt att bestämma vilken kategori tillhör de men jag har försökt. Nu är det orangea tomater och det kommer också en lista på gula tomater!

Årets tomatlista: Orangea tomater

KBX Kelloggs Breakfast  85 dagar

Orange bifftomat 300-600 gram. Har få frön. Amerikansk med potatisblad.
Klarar av låga temperaturer. Heirloom-kulturarvsort
 
Nebraska Wedding 85 dagar
Orange mindre bifftomat rund, något tillplattad
Gammal tomatsmak, söt Kulturarvsort – Heirloom från Nebraska.
Tomat som har givits i bröllopspresent långt tillbaka i tiden, från generation till generation.
 
Orange Strawberry 80 dagar NY!
Hjärtformade orangea frukter 100-300 gram. Söta och saftiga. För smörgås, sallad och konserver. 
 
Orange Banana 85 dagar NY!
Unika avlånga orangea plommontomater på 8 cm. 80-120 gram. Mycket sjukdomsresistent. Producerar klasar med 8-10 tomater.
 
Aunt Gerties Gold 75 dagar – NY!
Köttig bifftomat 300-600 gram. Orange och mycket god, söt, smakrik och en unik melonsmak. USA, potatisbladig. Heirloom-kulturarvsort
Zolotoi Samordok 74 dagar – NY!
Organge stor bifftomat 200-400 gram. Höga halter av C-vitamin och karoten. Heirloom-kulturarvsort från Ryssland och tål låga temperaturer. Ska också klara av transporter och förvaring bra.
 
Orange Pear cherry 78 dagar NY!
Orange liten plommontomat som ser ut som ett päron.
 
Dina 62 dagar – NY!
Orangea jämna frukter 80-100 gram. Den ska ha jämn tomatsmak med lite sötma, köttiga och saftiga tomater. Tomaten har sitt ursprung från Ukraina, högväxande planta och behöver tjyvas. Tidig och lång skördetid, tål lägre temperaturer bra.
 
Utyonok Утёнок  60 dagar – NY!
Orangea små till medelstora tomater, 30-100 gram. Tidig och ger rikligt, buskvariant. Behöver stöd då plantan är högproducerande. Herilom från Ryssland. Утёнок betyder ankunge.
 
Olgas Round Yellow Chicken Egg – NY!
En heirlom som tros vara från Ryssland och Sibirien, det vill säga troligen klarar den av kyligare klimat. Buskvariant. En tomat som passar mig, kul namn!  

Tangerine NY!
En heirloom-tomat som ser ut som en mandarin, en stor bifftomat. Här kan du läsa mer om Tangerine-tomaten och cis-lykopen. Det är också en av Stefan Sundström ”favo-tomater”.
 
Moonglow NY!
En annan ”Stefan Sundtröm-tomat” är Moonglow eller månglöd som det heter på svenska. Otroligt vackert namn. Det är en stor tomat som ska ha goda lagringsegenskaper men jag vet inte vad det innebär. Vi får se. 
 

 

?

 

Jag har tidigare spanat lite och det handlade om just orangea tomater så den spaningen kan läsa om här, För den intresserade så har även Stefan Sundström skrivit lite i sin tomatbok om just orangea tomater och tomatdrinkar. 

Dessutom så är Stefan Sundström Bondjäntans tomatvän! Han var först ut som tomatvän på bloggen, läs gärna hans tankar om favorittomaterna, odlingsknepen och vad det bästa är med tomater! 

Mer tomater till folket! 
Tomatskötsel i Glädjehuset idag!
Om jag odlar ekologiskt?