Praktiska tomatburar – perfekta för busktomater!

24 mars, 2019

De allra flesta tomater behöver stöd för att inte vika sig när de växer till sig och får tomater. Det finns galet många olika sätt att stötta sina tomater på, alltifrån bambupinnar, snören som du hänger upp till dyra snirkliga tomatstöttor om man vill.

Du kan också göra praktiska tomatburar för en relativt billig peng som passar framför allt till busktomater. Med lite vilja kan även högväxande tomater få tomatbur om du önskar. Vissa känner till dem som Sannas tomatkorgar, Kerstins eller Gitas tomatburar eller som i USA kort och gott – tomato cages!

Material

Du behöver någon form av stängsel, gärna med större ”rutor” för att kunna plocka tomaterna om de hamnar innanför buren. Jag har valt 10 x10 cm stora hål. Du behöver också helst en avbitartång för att anpassa nätet så att det blir lagom stort. Något att binda ihop nätet med kan också vara bra så att det inte plötsligt rullar ihop sig.

Köpa eller återbruk

Det allra flesta byggvaruhus har ett stort sortiment av nät att välja mellan. Plötsligt händer det och näten är superintressanta, vilket nät ska mina tomatburar få? Kanske har du ett gammalt fårstängsel undangömt, det duger också bra. Det tål att tittas i garage och källarutrymmen vad man har sparat på, vem vet vad som finns undangömt?

 

Mät och klipp

Mät hur lång bit nät du ska ha. Du kan använda en kruka som mall för att veta längden. Om du ska ha buren runt en kruka så använder du så klart de krukor som ska vara slutstation för dina tomater. Du kan också använda burarna på friland om du odlar tomater så. Idag gjorde jag fem burar och det tog allt som allt 10 minuter, från mätning till färdig bur.

”Klipp” din uppmätta bit och försegla ihop buren med till exempel blomstertråd eller ståltråd. Eller som jag har gjort här, böjt flikar av stängslet så att det krokar i. Superenkelt. När du har använt färdigt dem för säsongen rullar du bara ihop dem och förvarar till nästa säsong.

Plantera

När det är dags planterar du dina tomater och trär på din bur. Om du använder krukor till dina tomatodlingar kan du välja mellan att ha buren i krukan eller utanför. Dock behöver du bestämma dig när du gör dina burar så att de blir i rätt storlek. Jag tycker om att ha buren i kruka för då kan jag med lätthet flytta min tomatkruka med bur.

Kort och gott:

  1. Ta ett nät med lite större rutor
  2. Mät hur långt du behöver
  3. Klipp av med avbitare
  4. Försegla buren
  5. Plantera och trä på buren

Enklare kan det inte bli!

//Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Fröbytarträff på Nordiska trädgårdar 2019
Tomatlista 2019: Röda och rosa tomater