Fröbytarträff på Nordiska trädgårdar 2019

26 mars, 2019
Foto: Joel Linderoth Med på bild från vänster; Niklas Kämpargård, Anette Brunsell, Eva Robild och jag, Johnna a.k.a Bondjäntan

Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar

Nordiska Trädgårdar gick av stapeln torsdag till söndag den 21-24 mars 2019 och jag var där en av dagarna. Jag valde att samla till en tomatträff med fröbyte, lite wild and crazy och något oväntat. Här skulle det bytas tomatfrön och diskuteras vilda tomatdrömmar istället för att sälja och kränga prylar. 

Joel Linderoth som är Lands chefredaktör var i fotartagen och lyckades fånga några av oss på bild. Här har vi en till Land-bloggare Niklas Kämpargård, Anette Brunsell ihärdig tomat och grönsaksodlare, Eva Robild chiliodlare och även Månadens tomatvän här på tomatbloggen. 

Månadens tomatvän: Eva Robild

Vintertomater

Jag hade med mig frön av två sorters vintertomater som jag delade med mig av. Vintertomater har lång lagringsförmåga och håller i flera månader i rumstemperatur. Det var ganska många som var sugna på vintertomaterna!

Vintertomater – Hållbara tomater att odla

Vintertomater har flera olika namn men jag kallar dem för vintertomater som ett samlingsnamn då det är på vintern en har nytta av dem. Tomaterna saknar sötman som en hittar i ”vanliga” solmogna tomater så de är som matlagningstomater även om en kan använda dem som vanligt. Jag menar det är ju också vanligt att köpetomater saknar sötman under vintertid då många av dem plockas innan de är färdiga och fraktas kors och tvärs över världen.

Foto: Joel Linderoth

Här är jag i full diskussion med en annan Bondjäntans tomatvän, Agneta Magnusson. Det är så himla roligt att träffa människor som man endast har haft kontakt med genom nätet. Det känns som man känner varandra trots att man aldrig har setts IRL. Det var verkligen roligt att träffa Agneta som var där och talade om sin nya bok!

Månadens tomatvän: Agneta Magnusson

Foto: Joel Linderoth

Ytterligare en tomatvän som dök upp var ingen mindre än Stefan Sundström. Han hade också med sig en massa tomatfrön och delade glatt med sig av sina frön, jag kom hem med en pastatomat.  Stefan hade många järn i elden, stod hos Naturskyddsföreningen och på scen samtidigt som han bytte tomatfrön tillsammans med mig!

Månadens tomatvän: Stefan Sundström

Stefan Sundström var först ut som Januari månadens tomatvän och jag var både glad och himla stolt över att han ville vara med. Vilken start på Månandes tomatvän! Stefan är artist och har gjort många låtar genom åren men även medverkat på film. Dessutom har han skrivit flera böcker och en om tomater: Stefans stora feta röda.

Det var riktigt roligt att träffas och prata tomater, byta fröer och träffas på riktigt. Det är något speciellt med tomatmänniskor vill jag lova. Det här gör vi om, det var riktigt najs så att säga. //Johnna a.k.a Bondjäntan

Omvandla ditt köksavfall till nyttig jord - med Bokashi!
Praktiska tomatburar - perfekta för busktomater!