Månadens tomatvän: Agneta Magnusson

1 januari, 2019
Agneta bland sina ärtodlingar

Nu ska ni få träffa en helt ny odlarvän till mig, Agneta Magnusson. Hon är en fröodlande kulturvetare som brinner för att bevara och föra vidare våra kulturarvsorter. Agneta kommer precis ut med en helt ny bok som heter ”Gråärter, rovor – och den älskade kålroten” om vikten av att fortsätta odla den odlade mångfalden. 

Välkommen som första Tomatvän för 2019! 

Vad är det bästa med att odla tomater?

Att få följa hela processen från frö till planta, den första blomman, den första tomaten, den stora mångfalden. Och så smaken av en solvarm nyplockad mogen – nästan övermogen – tomat!

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?
Från att ha odlat ett 20-tal sorter varje år försöker jag numera koncentrera mig på en handfull av de allra godaste.  Både tidiga och lite senare sorter och gärna med olika karaktär.
Tigerella

Välkända Tigerella är en klar favorit. Frisk, robust och med smakrika frukter. Hos mig blir den rätt hög, tjuvas och toppas. Ger stor och lång skörd.

Den höga kulturarvsorten Röd Blomme från NordGen har också blivit ett måste. Den tjuvas mycket försiktigt och ger många små runda röda söta tomater från tidig sommar till långt in på hösten. Den har fått ersätta den i och för sig alldeles utmärkta Gardener´s Delight senaste året.

Med förtjusning odlar jag ett par tåliga ryska busktomater, med frö från Åke Truedson: Marjuchka och Bärnsten. De ger frukt först en bit in på säsongen, men det är bara kylan som kan stoppa dem på hösten. Den röda Marjuchka är en tjockskalig matlagningstomat med sött lite mjöligt fruktkött.

.
Bärnsten

Den gula Bärnsten har blivit en verklig favorit, är lite mer tunnskalig, söt och aromatisk i smaken och passar bäst att äta direkt, tycker jag. I praktiken vill jag testa någon ny varje år i alla fall! I år blev det Principe Borghese – lite för ordinär för min del.

Hur odlar du dina tomater? 

När jag flyttade till Dalarna – odlar i zon 5 – fick jag lära mig att tomater ska sättas på Vasaloppssöndagen, första söndagen i mars. Det fungerar bra. Sår i småkrukor, sätter om i större krukor och när plantorna vuxit sig höga planteras de djupt i höga svarta hinkar från blomsterhandeln.

Jag använder köpejord till småkrukorna inne för att undvika sorgmyggor, men övergår till en blandning av kompost, brunnen kogödsel och trädgårdsjord vid plantering i hinkarna. En planta i varje hink, som sedan fylls på med jord under försommaren. Krukorna får numera stå i kallväxthus under hela odlingsperioden p g a risk för pistillröta mm. Potatisåkrar finns i närheten. Egentligen mår de ryska sorterna ännu bättre av att växa utomhus.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig av?

Plantorna binds upp mot käppar i krukorna och mjuk mattrasa lindas sedan lätt runt stjälken och binds mot en tvärgående stång i taket. Hinkarna täcks med färskt gräsklipp och vattnas någon gång då och då med svag gödselblandning av olika slag. Som nog redan framgått är jag inte konsekvent vad gäller tjuvning, tycker att jag får bra med tomater ändå.

Vid slutet av säsongen tas en hel del stora blad bort nederst på plantorna. De tar kraft från fruktsättningen. Dessutom är det viktigt att ta bort tät bladmassa för att undvika eventuell mögelbildning när man odlar i växthus.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

En nyplockad mogen tomat på en macka med lite flingsalt!
Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider? Alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?
Jag skulle nog kunna testa en F1-tomat om det var något alldeles enastående som väntade. Men eftersom jag är aktiv fröodlare, bl a inom Föreningen Sesam så är det förstås viktigt att kunna ta egna fröer. Jag vill föra vidare de mest odlingsvärda, d v s de godaste och friskaste och mest lättodlade tomatsorterna.
Tomathalvor för torkning

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Äter de flesta direkt. Försöker att äta i säsong. De sista får mogna inne på fat och i sval källare i öppen kartong. Skulle det bli riktigt mycket torkas de halvor i ugn med lite flingsalt, olivolja och timjan.

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

Senaste tiden har jag varit så nergrottad i gråärter och rotfrukter att jag förlorat fokus på resten. Tomater tar ju faktiskt stor plats (inte minst på köksbordet på våren) i odlandet rent fysiskt. De ska ha vatten och tillsyn morgon och kväll och ger på något sätt ram runt tillvaron. I korthet: Tomaterna har fått en styvmoderlig behandling den sista tiden. Det här är deras revanche!

 

Tack snälla Agneta för att du ville vara med som min tomatvän och först ut 2019! Jag ser fram emot vår odlarvänskap och önskar dig ett härligt odlarår! 

//Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Namn: Agneta Magnusson

Bor och odlar: I Dalarna, zon 5
Arbetar med: Fröodlande kulturvetare
Intressant att veta: Agneta kommer ut med ny bok – ”Gråärter, rovor – och den älskade kålroten” om vikten av att fortsätta odla den odlade mångfalden.
Du hittar henne på både på Facebook och Instagram
Instagram: Agneta Magnusson Kultur.
Här hittar du alla 12 tomatvänner från 2018!
Odla paprika: sorter och sådd
Odlingskalender 2019: Januari