Odla paprika: sorter och sådd

6 januari, 2019
Orangea snackpaprika och Yasel Tetil

Paprika är superroligt att odla för att det är så gott med paprika, det fungerar bra att frysa in och du kan odla den både i krukor och i odlingsbäddar. En flexibel grönsak men som kanske behöver lite varmare än många andra så välj en plats med omsorg!

Jag kommer i år odla flera sorter, några som återkommer varje år och några som kommer tillbaka med jämna mellanrum och två helt nya. Jag har många frön kvar från föregående år och behöver alltså inte köpa en massa frön i år. Jo det blev faktiskt två sorter, nykomlingar men annars klarar jag mig bra. Oftast är det ju fler frön i varje påse än vad som behövs och då har man även till nästa säsong.

Jag sår alltid paprika i slutet av januari eller i februari eftersom de har lång utvecklingstid.

Sorter som jag odlar i år:

Hungarian Boldog

Spicy-paprika. Söt och kryddig med en, mild, behaglig hetta. Ibland sorteras den in under de mildaste chilisorterna. Den har sitt ursprung kring staden Boldog i Ungern och är mycket populär för att den ger ett utsökt paprikapulver. Frukterna används också i allehanda rätter, som t.ex. i typisk ungersk gulash. Plantan blir 40-50 cm. hög och bär mängder av långa, 12-15 cm., lite buckliga frukter som blir djupt röda vid full mognad. Både som färsk och torkad är Hungarian Boldog en av de godaste. Runåbergs frö

Yesil Tetil

Lång, vacker och mycket god paprika från Turkiet. Frukterna är koniska och blir lätt 18-20 cm. långa och ca. 5 cm över nacken. De skiftar i färg från gulgrön som omogen över orange till mörkröd. Köttet är medeltjockt och har en rik paprikasmak. Plantan kan bli ganska stor även på friland, upp till 1 meter hög, och ger en stor skörd. Yesil Tatli är en gammal lokalsort som kommer från Arch Noahs sortarkiv i Österrike. Runåbergs frö

Korsco (NY)

Vi har odlat Korosco i flera år och den har aldrig gjort oss besvikna. Den ger mycket tidigt koniska, blankt högröda paprikor, 13-16 cm. långa, med ett friskt sött, mycket gott kött. Plantan är stadig, 60-70 cm. hög och ger en stor skörd under hela säsongen. Runåbergsfrö

Peperone Rogianiello

En röd avlång konisk paprika som ger rikligt. God och smakrik. Köpte för länge sedan en storfröpåse från Italien och har frön kvar att så.

Snackpaprika Orange

Har för ett bra tag sedan tagit frön från köpepaprika och fortsätter att odla den. Förvånansvärt gott resultat torts att det säkert är en F1 från början.  Söta och goda.

Peperone Corno Rosso

Kallas i Italien för Tjurhorn pga formen – perfekt att fylla. Härligt röda paprikor som är perfekta till alla typer av matlagning.

Mild, söt och god smak. Corno rosso är en extra söt paprika som innehåller mycket C-vitamin och den har mycket färre kärnor än vanlig paprika. Gourmet garage

Peperone Lombardo

Tunna söta paprikor som oftast används i olika inläggningar. Mycket lång smal grön paprikasort som kommer från Lombardiet i norra Italien. Frukterna blir 12-15 cm långa och har tunt skal. Lombardo används färsk, torkas eller läggs in – Peperoni Lombardi all´Aceto di Vino. Gourmet garage

Peperone Corno Giallo (NY)

Gula ”tjurhorns” paprikor. En mycket tidig sort som är en av de första paprikorna som finns tillgängliga på marknaderna i Italien. Frukterna blir först gröna sedan och gula. Frukterna blir ca 20 cm långa och ca 5 cm i diameter. Gourmet garage

 

Bild från 2018, köksträdgården med upphöjda odlingsbäddar och odlingstunnel

Som vanligt kommer jag odla de allra flesta paprikorna i odlingstunneln och nu har jag gått om plats när jag har förlängt tunneln. Jag tror att jag kommer ha några plantor i en av bäddarna och de flesta i kruka men vi får se. Vi är inte där ännu, jag hinner fundera fram och tillbaka på just den biten.

Det som jag ska göra nytt i år tänkte jag, är att odla paprika utomhus mot tunneln. Det är ett soligt läge och det skulle vara fint att pröva odla i upphöjda bäddar mot tunneln. Tror paprika Yesil Tetil från Turkiet skulle kunna samsas där med lite blommor. Ju mer jag tänker på det desto mer övertygad är jag att jag borde prova.

Jag har inte provat odla paprika tidigare då vi har en ganska blåsig köksträdgård men i somras byggde vi plank som fungerar som vindskydd. Jag räknar med att från att haft ett blåsigt zon 3 klimat kanske jag faktiskt har kunnat skapa ett soligt zon 1 klimat. Ja solen hade vi tidigare också så klart men blåsten har varit ett stort aber. Vi får se hur mycket zonkäckeri det har blivit av vindskyddet och upphöjda bäddar.

Jag sår några frön i varje kruka som jag har odlingjord och såjord i. Jag har blandat upp den vanliga odlingsjorden med lite såjord så att den blir porös men har näring kvar. Såjord är mycket magert och du behöver tillsätta näring eller omplantera ganska snart efter att växten har fått sina hjärtblad. Om du blandar med odlingsjord behöver du inte ha så bråttom, det är ett bra sätt att gardera sig om du vet att du kanske inte alltid hinner med allt som du har tänkt dig.

Jag lägger 5-8 frön i krukan, täcker med lite jord. Innan jag lägger fröna på jorden har jag vattnat igenom krukan ordentligt så att jorden är fuktig. Jag använder mig av en värmematta som jag ställer tråget med krukorna på eftersom paprika gillar värme och vi har det ganska svalt inomhus. Mellan 22° och 26°C är paprikans groningstemperatur. Jag ställer krukorna under belysning i min växthylla som jag plockar fram i januari för att driva upp plantor.

Yes, det är bara att sätta igång nu!

Här kan du läsa vad jag gör under januari i Odlingskalendern! 

/Johnna a.k.a Bondjäntan

 

 

Odla chili: det är dags nu
Månadens tomatvän: Agneta Magnusson