Tomater flyttar in i Glädjehuset

9 juni, 2018

Äntligen flyttar tomaterna in!

Jag börjar ana ett mönster, ungefär varannat år blir det sen plantering i vårt kretsloppshus som vi kallar för Glädjehuset. På vinterhalvåret har vi höns i denna byggnad och till sommaren flyttar de ut och vi odlar tomater i myllan. Mellan att hönsen flyttar ut och tomaterna flyttar in kan det vara olika lång tid och i år har det tagit längre tid än vanligt vill jag nog påstå. Bråda tider under maj både på jobbet och hemma och jag har helt enkelt inte hunnit med allt men det gör inget, det blir nog tomater i år med.

Efter att hönsen flyttar ut till sina hönsgårdar vänds och vattnas spånet varje dag i cirka en vecka för att förbränna myllan ordentligt. Det kan bli riktigt varmt, ett år kunde vi mäta 68 grader som varmast och då får man vänta lite innan man planterar. Efter en vecka med vattnande och vändande av spånet är det dags att plantera i denna näringsrika mylla. Du kan läsa mer om hur året i Glädjehuset ser ut om du är intresserad.

Efter att förbränningen är klar är det dags att skapa odlingsbäddar att odla i. Det kan en göra precis som en vill men jag brukar nuförtiden ha en bred bädd i mitten och bäddar runt om till väggarna. Så enkelt som möjligt skyfflar jag upp myllan och gör gångar. Efter det är det dags för plantering och det brukar bli ett lätt kaos…

Det brukar vara tomatplantor överallt och krukor som jag sedan snubblar på. Varje gång tänker jag att jag borde ha en bättre struktur men det vete katten hur det skulle se ut. Jag odlar fram många olika sorters tomater och sedan försöker jag bestämma när jag står i Glädjehuset hur många av varje som är rimligt? ”En, eller två eller kanske 3? Den är ju så god…” Ju fler jag tar av samma sort desto färre sorter får ju plats så det är en ganska hetsig inre dialog.

Jag skulle ju kunna bestämma mig i förväg och det händer att jag gör men ångrar mig när jag väl planterar ut dem.  Det är nästan lite lustigt hur svårt det kan vara och ändå älskar jag denna stund när jag faktiskt sätter igång och planterar ner dem i myllan!

Efter ex antal tomater som landat ner i myllan brukar krukorna samlas ihop. Några krukor sparar jag i Glädjehuset för att ha till tjyvar som kan bli nya plantor som någon har önskat av. Efter planteringen brukar jag vara ganska mör måste jag erkänna, det brukar värka ordentligt i både vader och rygg men det är det värt.

Under några dagar är det viktigt att det blir ordentligt genomvattnat så att tomaterna etablerar sig ordentligt. Jag önskar verkligen mig ett vattensystem men än så länge är det manuell vattning med vattenslang. Det går också bra, det är lite mindfullnes över det hela, att stå vattna och se till att alla tomatplantor får vatten.

Det känns skönt att äntligen fått ner tomatplantorna ner i myllan! Nu kommer de snart växa så det knakar och jag kommer oja mig för att jag inte hinner med… skrattar lite åt mig själv och tänker, så kan det vara.

Vi ses snart igen! / Johnna a.k.a Bondjäntan

Dags för fläderblomsdryck!
Året runt i Glädjehuset