Frysta tomater på tre smarta sätt

11 november, 2019

Tomater i överflöd

Det är så himla roligt när det finns ett överflöd av tomater och man kan göra många goda inläggningar och så sist men inte minst även frysa in tomater till vinterns goda grytor och pastasåser. Eller vad man nu önskar spara sina tomater till. Att göra egen ketchup eller egen tomatpure är inte fy skam, det är också roligt med egna krossade tomater som lätt går att ta fram vid behov.

Här hemma har vi flera olika sätt att ta hand om tomater och genom åren har jag hittat mina favoritsätt. Jag gillar när det är enkelt och smart, det är liksom perfekt för mitt sinne om det är så lite kladd och ansträngning som möjligt. Förutom att jag kokar och konserverar tomater på olika sätt så fryser jag också in tomater, oftast på tre olika sätt.

1. Hela tomater i påse

Jag brukar frysa in hela tomater, framför allt små körsbärstomater men även större tomater i viss mån. Det går att frysa in dem som dem är och sedan plocka ut så många som man behöver. Jag gillar att frysa in småtomater i ”portionsförpackningar” med lagom många. Efter några års erfarenhet vet jag ungefär vad en portion är i detta sammanhang.

När jag lägger dem i frysen försöker jag platta till dem så mycket det går utan att tomaterna går sönder. Därför fyller jag inte hela påsen utan ungefär 2/3 med tomater så att de sedan går att lägga ner. När de väl har fryst kan jag stapla dem ovanpå varandra så att de tar mindre plats i frysen.

2. Tomater i klyftor

En annan variant är att jag klyftar tomater eller skär dem i bitar och fryser in dem råa men i bitar. Detta gör jag ofta med stora tomater och då fryser jag in dem i påsar eller gamla glasslådor beroende på hur mycket utrymme jag har i frysen.

Tomater i klyftor eller tärningar är lätt att ta fram så mycket som man behöver och perfekta i olika grytor och såser. En favorit är att koka en mustig tomatsoppa med lite sting på just frysta tomater.

3. Tomatbas i ugn

En favorit är tomater i ugn som jag kallar för ”tomatbas”. Tomatbasen är tomater i klyftor som står i ugnen ca 1 timme i 200° c och gottar till sig med kryddor. Lite olivolja eller rapsolja, salt och peppar och sedan oregano eller basilika som röres om med tomaterna. Jag brukar alltid ta lite på en brödbit när jag precis har tillagat en plåt och det är gudagott vill jag lova.

När tomatbasen har svalnat brukar jag frysa in den i påsar eller urtvättade tetraförpackningar som har innehållit juice eller mjölk. En och en annan yoghurtförpackning med tomatbas slinker också ner i frysen. Jag fyller 1 liters mjölkförpackningar halvfulla och sedan viker jag ihop och ner kanterna så att det blir hyfsat tätt. Tejpar och skriver på om det är basilika eller oregano som är smaksättningen.

Använder jag påsar till tomatbasen så har det blivit lite av en sport att se till att de är lika mycket i påsarna och att jag plattar ihop dem så mycket som det går vid frysning. Senare staplar jag dem och spar enormt med plats. Förutom att de sparar plats så tinar de också mycket snabbare när de är tillplattade än när det är en stor rund klump. Tomatbasen är verkligen en lyx i frysen när man behöver snabbmat.

 

Det var alles för den här gången! Hoppas vi ses snart igen!

//Johnna a.k.a Bondjäntan

 

 

Nu planterar jag vitlöken - så här gör jag!
Ljummen tomatsallad - en favorit på bordet!