Gör godaste buljongen själv!

26 juli, 2020
Torka eget buljongpulver till din matlagning!

Buljonger och fonder har inte det bästa ryktet och det är inte så konstigt, om man börjar titta vad de kan innehålla så börjar man undra hur det är möjligt. Allt som oftast är de fulla med smakförstärkare och hårt processade, du finner aromämnen, färgämnen, maltodextrin och modifierad stärkelse, palmfett eller olja, konserveringsmedel, glukossirap, förtjockningsmedel och salt. 

Eftersom jag tycker att det där inte egentligen ska finnas i maten för att den ska bli god så använder jag gärna eget buljongpulver eller buljong som jag kokar och fryser in. Jag har ett buljongpulver som är supergott i maten och löjligt enkelt att göra, så där så att jag blir extra kaxig när jag gjort en batch. Nu ska jag dela med mig av grundreceptet som du kan göra om efter smak och tycke. Det innehåller inte någon salt då jag vill salta efter behov och ibland behövs faktiskt inte så mycket salt.

Huvudingrediensen är libbsticka som i sig smakar mycket som buljong. Den är stark och kraftfull, ett endaste blad av libbsticka räcker till en normalstor gryta och du får en härligt djup i grytan. Eftersom libbstickan är kraftfull tar den gärna lätt över så man behöver vara försiktig om man använder den färsk.

När jag gör buljongpulvret brukar jag använda mig av ett litermått som ”grundmått”

Du behöver:

1 liter sköljd och grovt hackad libbsticka

1 liter rivna morötter

1 / 2 liter riven palsternacka

1 / 2 liter riven rotselleri

1 / 2 liter grovt skuren gullök

Gör så här:

Mixa alla ingredienser och torka dem. Jag använder mig av en torkugn men det går också använda en vanlig ugn på låg temperatur och luckan på glänt. När allt är torrt kan du mixa det igen om du vill, så får du det finaste buljongpulver du kan tänka dig. Lägg pulvret i lufttäta burkar, det superviktigt att det är snustorrt annars kan det mögla så torka det hellre lite mer än mindre.

Tips!

Om du vill kan du lägg till grönsaksblast och rens, grönsaksstumpar till din buljong. Det är hur smart som helst att fylla på med olika grönsaker som har blivit över eller grönsaksrens som man har sparat. Jag brukar spara och frysa in persiljestjälkar just för att kunna fylla på med extra smak i buljongen.

Du kan också fylla på med olika örter om du känner för det, timjan, salvia och vitlök brukar göra buljongen extra fin. Eller varför inte göra många olika sorters buljong för olika behov?!

Klimatsmart mat

Att använda sig av grönsaksrens och blast är klimatsmart, det är också mycket bra med torkad mat som buljongpulvret är. Det håller länge så du kan göra stor sats på en gång och den kräver ingen frys eller kyl när den väl är torr. Dessutom bevaras smakerna väldigt bra om du sparar buljongen i  en lufttät burk.

Du kommer garanterat inte vilja köpa en endaste buljong när du har prövat dig fram och hittat din favoritkombination!

Månadens tomatvän: Anna Andersson
Utflyktsmål: Slottsträdgården Ulriksdal