Picklade champinjoner – vegetarisk ”sill”

22 december, 2019

Favoriter

Sillen är utan tvekan favoritmaten på julbordet om du frågar mig. Jag gillar det där söta och syrliga tillsammans och alla olika variationer du kan skapa med sill. I år ska jag även prova picklade champinjoner som också skulle kunna gå under namnet vegetarisk sill men jag tycker nog att picklat funkar bra.

Du kan ha dessa champinjoner som ”sill” på julbordet för de har en klassisk inläggning med dill, purjolök, rödlök och citron samt lite timjan. Eller varför inte som  pålägg på en skiva kavring eller knäckemackan, gott och fräscht. 

Du behöver

1 dm purjolök

1 rödlök

350 gram färska champinjoner

en knippe dill (eller fryst)

1 citron

Lag

1 dl ättiksprit 12%

2 dl socker

3 dl vatten

15 vitpepparkorn

1 tsk salt

1 tsk torkad timjan

Gör så här:

  1. Skär alla ingredienser i skivor och skölj bort eventuell jord.
  2. Skala citronen tunt skär strimlor så kallade ”zest”
  3. Varva ingredienserna i en burk
  4. Koka upp lagen
  5. Häll lagen över ingredienserna och låt svalna
  6. Ställ in i kylen 2-3 dagar

 

Smaklig spis! 

2019-års tomatvänner
Favorit i repris: "Scoutsallad", en sallad som alltid är redo!