Favorit i repris: ”Scoutsallad”, en sallad som alltid är redo!

16 december, 2019

Jag brukar förespråka att vi borde äta mat efter säsong. Och det gör jag nu med! Förutom det, gillar jag när mat inte är krångligt utan gott och enkelt och med det sagt kommer vi in på dagens ämne med hållbar sallad som alltid är redo!

Denna sallad går under många namn och jag vet faktiskt inte varifrån ursprunget är, varken nationalitet eller person. Det jag vet är att den är god och borde gå under namnet Scout-sallad för den är alltid redo att plockas fram när den väl är gjord.

Det går att variera utifrån säsong och vilka grönsaker du har men jag brukar ha en grundvariant av kål och morötter som jag sedan piffar till lite olika. Ibland använder jag tunt strimlad rödlök och ibland purjolök och då är det helt olika sallader beroende vad jag tar eftersom det är så stor skillnad i smak.

Salladen håller minst 2 veckor i kylen om inte mer. Jag kan faktiskt inte avgöra för den går åt innan den är gammal. Det är en perfekt höst och vintersallat till vardagarna när en inte orkar eller har tid att göra några fancy salladskombinationer men vill äta mer grönt. Jag brukar ha min färdiga sallad i en stor glasburk med snäpplock som jag förvarar i kylen. Från den plockar vi den mängd vi önskar.

Du behöver:

1 kg vitkål

600-800 gram morötter

1 rödlök eller en bit purjolök

1 -2 röd spetspaprika

Strimla alla grönsakerna tunt och lägg dem i en bunke. Jag brukar använda en matberedare, det går fort och utan större ansträngning.

Lägg ingredienserna till dressingen i en kastrull och koka upp, rör om.

Till dressingen behöver du:

1,5 dl äppelcidervinäger 

(0,25 dl socker )

0,5 dl rapsolja

0,5 dl olivolja

1 msk salladskrydda

och eller 1 msk örtsalt eller salt 

Häll den varma dressingen över salladen och blanda väl. Smaka av med salt och peppar och häll upp i förvaringskärl, ställ in i kylen.

Ta ut lagom mängd till middagen och njut. Perfekt att serveras i portionsskålar att ställa fram.

Smaklig spis!

Picklade champinjoner - vegetarisk "sill"
Mjölksyrade morötter - en nyttig favorit!