Tortillabröd fylld med julens goda

25 december, 2021

Enligt Generation Waste så ökar matsvinnet under jultider och faktum är att vi slänger 12% mer mat under julen än vi gör resten av året. Enligt Naturvårdsverket slängde vi 1,3 miljoner matavfall 2018. Det diskuteras också att matsvinnet har ökat under pandemin. Uppenbarligen kastar vi mer mat än vad vi borde och jag tänker att vi kan alla hjälpas åt att minimera matsvinn genom att skapa ”nya” rätter av det vi har.

Tortillabröd fylld med julens goda låter kanske inte supergott om man tror att det ska vara den klassiska tortillan till din tacofredag. Men om jag säger att du fyller ditt bröd med härlig revbensspjäll och grönsaker eller varför inte julskinka med picklad lök och grönkål?! Det är i alla fall en variant på fyllda tortilla med julens goda som också är som en ny rätt trots att det mesta är matrester!

Här kommer en variant att pröva, du kan också lägga till eller ta bort något som du själv önskar. Förutom skinka ser jag också att om man har revbensjpäll kvar så kan det vara riktigt gott med grönkål och en coleslaw.

Du behöver:

 • tortillabröd
 • julskinka eller revbensspjäll
 • grönkål
 • citron
 • russin
 • rödkål eller vitkål
 • cremefraiche
 • dijonsenap
 • salt och peppar

Gör så här:

 1. Hyvla rödkålen eller vitkålen tunt på en mandolin eller använd en osthyvel och lägg i en bunke.
 2. Gör en kålssallad som du gillar. Antigen som en krämig coleslaw eller en krispig vitkålssallad med ättika och olja.Coleslaw: Gör en dressing av cremeifraiche, dijonsenap, salt och peppar för att blanda med rödkålen eller vitkålen. Smaka av innan du blandar. Eller varför inte en Scoutsallad på en gång så du har vitkålssallad när du  behöver?!
 3. Massera grönkål (repa den först om den är ”hel”) tillsammans med pyttelite salt och juice från 1 halv citron. Massera eller knåda med händerna tills grönkålen är mjuk.
 4. Ta fram julskinka, skär den i strimlor som skapar en lätthanterlig tortilla att äta.
 5. Fyll ditt tortillabröd med skinka, vitkålssallad, lägg till hackad grön persilja i mängder och toppa med picklad rödlök

Dressing

Om du väljer en vinäger eller ättikabaserad kålsallad kan du göra en dressing på cremefraiche, dijonsenap och honung för att skapa en krämigare tortilla.

 • 1/2 dl cremefraiche
 • 1-2 tsk dijonsenap
 • 1 tsk honung
 • salt och peppar

Blanda ingredienserna väl och klicka dressing i din fyllda tortilla så mycket du önskar.

Picklad rödlök

Picklad rödlök är verkligen pricken över i:et men inte nödvändigt. Här hittar du recept på snabbpicklad rödlök: Rödlök på tre olika syrliga sätt

Scoutsallad

Denna sallad går under många namn och jag vet faktiskt inte varifrån ursprunget är, varken nationalitet eller person. Det jag vet är att den är god och borde gå under namnet Scout-sallad för den är alltid redo att plockas fram när den väl är gjord. Recept på Scoutsallad

Glutenfritt?!

Om du vill skapa glutenfritt vill jag verkligen slå ett slag för mina glutenfria äggwraps som går att variera i all oändlighet (nästan). Passar utmärkt till denna maträtt och blir också extra mättande. Recept på äggwraps

Må maten smaka väl! 

Ett annat tips är att kylskåpsrensa och se vad som passar att fylla i dina tortilla-bröd med. Perfekt utflyktsmat till pulkabacken om man vill välja nåt annat än varm choklad och smörgåsar.

Intressanta länkar att läsa om matsvinn:

Generation Waste: Matsvinnsguiden

Naturvårdsverket: Minska svinnet av matafall

Glöggsangria - så gott!
Grönkål- och västerbottenpaj!