Frågor och svar

13 januari, 2018
Vi är inne på andra året med Glädjehuset och året är 2014. Det har börjat rulla in frågor och det märks att nyfikenheten har ökat under andra året med Glädjehuset. Det är superroligt att läsa alla gamla inlägg och flytta dem hit, det är verkligen en tidsresa med Glädjehuset! Jag fortsätter att plocka inlägg för inlägg som de är och lägger till med mina kommentarer. 
15 januari 2014

Jag får massor av frågor om Glädjehuset och förstår att jag behöver bli tydligare i några frågor och komplettera något. Jag får frågor på bloggen, på facebook men även på mailen. Till och med frågor om att ha kurs. 

Så absolut att jag kan anordna kurs i Glädjehusets kretsloppstänk! För det är exakt vad det är, ett kretsloppshus! Så säg till om du är intresserad och vad som är mest intressant att lära sig om så ska jag snickra ihop en dag. 
Och så ska jag svara på lite frågor här…

Under 2014 och framåt har jag haft några kurser i hur en kan starta sitt eget Glädjehus och hur en behöver hålla igång det. Det har varit mycket givande kurser och ett otroligt engagemang från deltagarna! 


Är det dyrt med Glädjehuset? 
Hm… allt är relativt och vad man jämför med. Jag skulle väl säga att det är inte gratis att underhålla och det är inte gratis att bygga. Men vad är gratis? Vi lägger väldigt stor del av vår inkomst på djurhållning och odling, det är ett val vi har gjort. 

Är det mycket jobb med Glädjehuset?
Även här är svaret utifrån vad man jämför med. Men jag skulle säga ja. Perioden med hönsen i Glädjehuset så ska ju det vattnas och vändas varannan vecka, helst varje vecka om det är svårt att få igång processen. Tar tid och är oerhört tungt att underhålla spånet. Det är komposteringsprocessen som man arbetar med. Sedan tillkommer ju allehanda procedurer förutom hönsskötsel, tömma Glädjehuset inför ny period och fylla på med nytt spån. Rengöring, lagningar och underhåll med mera.

Vad odlar du i?
Jag odlar i kutterspånet som har genomgått en komposteringsprocess – det är det som är hela poängen med Glädjehuset! Finaste myllan om man har lyckats – vilket kräver ganska mycket jobb. Dessutom kräver olika växter olika saker så viss komplettering sker med vallört, gräsklipp och vedaska beroende på vilken växt som odlas. 

Fryser inte hönsen på vintern?
Nej! Inte om man får till komposteringsprocessen! A och O – utan den inget Glädjehus! Komposteringsprocessen ger värme till att värma upp Glädjehuset. Förra året var jag något orolig när vi hade -20 (!) och la till en värmelampa för att se till att de kunde värma sig under och att vattnet inte frös. Hör och häpna, hönsen burrade ner sig i spånet, i värmen och stornjöt. Ska lägga till dock att vi har gamla hönshuset stand by ifall det behövs. 

Sjukdomar hos hönsen?
Minimalt med sjukdomar sedan vi började med Glädjehuset. Till och med odågan hönskvalster är det ont om. Skönt! Beror säkert inte enbart på Glädjeshuset utan att vi byter plats åt dem. Vinterhalvåret i Glädjehuset och sommarhalvåret i hönsgård eller fritt.

Var har ni hönsen under sommaren?
Vi har två hönsgårdar som vi varvar mellan för att undvika sjukdomar. Dessutom får hönsen gå fritt stora delar av dagen om vi är hemma. På natten är de alltid inlåsta.

Hur mycket spån behövs? Hur stor yta? Och hur många höns?
Svåraste frågan av dem alla att besvara. Man kan inte ha för litet för då är det svårt att få en balans i kretsloppet. Man skulle kunna säga, ju större du har desto lättare att få till det! Men ju större du har desto mer djur och tid kräver det! 

Vad är Glädjehuset byggt av?
Trästommen är byggd delvis av återvunnet material men även köpt. Plasten är så kallad växthusplast eller plastfolie, en form av ”polytunnel-plast” som är mjuk. För mig är det viktigt att det är tåligt och lätt att göra rent. Det vill säga, man behöver kunna ”bruka” i detta kretsloppshus utan att man behöver vara jätteförsiktig när man ska vända spånet. Det bör vara praktiskt. Snyggt är sekundärt i detta fall.

Det kommer flera inlägg genom åren med frågor och svår så håll ut! Kanske skulle jag samla alla frågor och svar på ett och samma ställe? Tål att tänkas på! 
Nästa inlägg från Glädjehuset har hoppat fram till påsken…
Glad påsk
Äggkläckaren är igång!