Dahliadrömmar och återblickar till 2018-års favoriter

30 december, 2018

Åh, det är så typiskt mig. Jag borde skriva på en tenta men istället drömmer jag om nya dahliaodlingar i  kruka och i rabatt, nya dahliasammansättningar och kompositioner.

2018 var ett riktigt dahlia-år för mig. Det var mitt första dahlia-år och kanske det mest fantastiska någonsin?! Jag har svårt att tro att det kan överträffas med tanke på att jag fick uppleva mina olika dahlior för första gången, alltifrån att knölarna grodde till blomsterbonanza!

Jag menar, när till och med överblommade dahlior nerklippta i lövkorgen var vackert… Jag hade ganska många dahlior att klippa och det var roligt att se dem även på komposten. Vackraste komposten någonsin!

Den första knoppen på Arabian Night var helt underbart! Det var de första jag hade beställt och de skulle stå utanför Växthuset Oasen och vara trädgårdens drottningar. Så när de väl hade växt till sig och började knoppa till sig var lyckan total!

Dahliorna stod i sina stora hemmagjorda självvattnande krukor i växthuset till mitten av sommaren och sedan flyttade de ut. Det var inte det lättaste att bära ut dem men det blev superläckra utanför växthuset!

I mitten av september var de fortfarande helt magiska och jag fick ansa dem lite hårdare för att få bort överblommat och trista blad. De blev drygt 1,50 m höga och blommade helt över förväntan. Gissa om jag gillar mina dahliakrukor?! Det blir nog en snarlik variant till sommaren!

En annan lyckad dahliablomning var mina fjärilsrabatter som jag fyllde med dahlior, solhattar och malört. Helt nygrävna och nya, planterade jag ut 8 olika sorters dahlior i dem. Först självklart uppdrivna i krukor i växthuset och sedan planterade jag ut dem i mina fjärilsrabatter som är två avlånga lådor.

En dahlia som var helt outstandig var Dahlian American Dawn med sina mörka stjälkar och tre färgade blommor i lila, cerist och organget. Som ett fyrverkeri! Två stora plantor av American Dawn bredde ut sig och var lite lagom vulgära i fjärilsrabatten!

En annan dahlia som fick mitt hjärta är den den bronsfärgade bolldahlian Cornell Brons!

I fjärilsrabtten hade jag två stora fina plantor av Cornell Brons och de växte helt enormt och levererade blommor ända fram till frosten.

Även några gula varianter får vara med på favoritlistan tillsammans med organgea och bronsfärgade!

En annan läcker dahlia som huserade i fjärilsrabatterna var Ace summer sunset. Den blommade först i början av september och var sist ut av alla dahlior. Vacker men otroligt sen. Jag kanske har den i växthuset i till 2019 för att se om den kanske levererar tidigare… 

En till som var sen men inte lika sen var en av de vackraste som också var svår att fota var dahlian Babylon Brons. Den ska vara lite mer bronsfärgad så som dahlian Cornell Brons ovan men jag fick faktiskt inte till färgen på bilderna. Störst och vackrast! 

Flera av favoriterna ska jag plantera om men jag har faktiskt också beställt några nya idag! Skriver snart om dem. Kanske borde jag också under kommande år skriva mer detaljerat om dahliorna, lite som jag gör med tomaterna. Vad säger ni?

Det var lite om mina favoriter under mitt första dahli-år. Jag återkommer snart med nya planer och nykommlingar, det är ju så roligt! Jag hoppas att ni gillar mina dahlior lika mycket som jag gör!

 

Här kan du läsa mer om mitt första år med dahlior:

Drömmar om dahliadjungel

Dahliaträsket 

Mina dahlior: Arabian Night

DIY – Stor självvattnande kruka

Tvestjärtar – nyttodjur eller skadedjur?

Gräva upp och förvara dahliaknölar

 

Vi ses snart igen!

Johnna

Dahlior till 2019
Croque monsieur på julskinka!