Drömmar om dahliadjungel

19 april, 2018

 

dahliaknolar

Tänk att dessa knölar ska leverera stora vackra blommor i olika former och färger vad det lider?

Tidigt i våras beställde jag nio lökar av en samma Dahlia Arabian Night i hopp om att plantera en skog av mörk mörk röda dahlior i stora krukor framför gamla Glädjehuset, nya Oasen. Jag tänker att gamla Glädjehuset ska bli min oas, där jag vilar mig, återhämtar, och myser. Jag kommer snart berätta mer platsen.

Mina nio knölar planterade jag i stora krukor med planteringsjord och ställde in i Vita huset med tanke om att de skulle gro och skjuta upp fina skott. Och visst, i morse när jag var där inne så kan jag ju konstatera att de har grott och levererar långa fina skott på 20-40 cm. Egentligen vill jag ju inte ha långa rangliga plantor utan buskiga och stadiga.

Dahlia

Men jag tänker faktiskt försöka mig på att ta skott från dem! Både för att jag vill ha fler plantor men också för att det sägs att det blir busigare plantor om du toppar dem. Nu vet jag inte om det stämmer eftersom det är nyheter för mig men när jag läser på så rekommenderar många att man bör toppa dem.

Jag vill ha mina nio plantor i tre stora krukor framför Oasen. Om sticklingarna tar sig tänker jag att jag vill ha dem lite varstans i trädgården och kanske på altanen. Det vore roligt om den mörkröda färgen återkom på flera ställen.

Efter mina nio knölar började jag verkligen bli nyfiken på dahlian och hittade fler varianter som jag ville ha. Jag har två stora avlånga odlingslådor bredvid grusgången här hemma som ska göras om och min tanke var att kanske ha pampiga dahlior i dessa odlingslådor… drömma kan en ju!

Dahlia

Sagt och gjort, jag skickade faktiskt iväg en beställning på flera olika dahlior. Det har tagit ganska lång tid innan dem kom så jag hade nästan tappat hoppet. Nu ska dessa knölar i jorden och drivas fram.

Tänk er att gå igenom en djungel av dahlior för att komma fram till huset. Jag tror att jag dessutom ska blanda upp dem med lite svartkål för att skapa magi…. När jag har lite mer tid ska presentera er för dessa drottningar som ska pryda min grusgång så småningom.

Vi hörs snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Arbete pågår med "nya" odlingstunneln
Carpaccio på polkabetor