Mina dahlior: Arabian night

13 augusti, 2018

Tidigt i våras började jag leta efter dahlior som skulle få vår trädgård att blomma. Jag hade blivit väldigt förtjust i mörkröda dahlior i stora sjok, och bestämde mig för att det skulle pryda framsidan av Oasen som är ett växthus eller orangeri det enklaste laget.

Jag beställde nio knölar som jag faktiskt tog sticklingar ifrån när de hade börjat växa. Några tog sig och andra dog, antagligen ruttnade. Här kan du läsa mitt första inlägg om just detta:

Dahliaträsket? Jag? Nja? Kanske… jo…

Jag skriver och drömmer om en dahliaskog framför växthuset under hela våren och det kan nog liknas vid dahlia-feber så här i efterhand. En riktig knepig basilusk som faktiskt inte har lämnat mig än idag även om jag kanske inte drömmer om dem natt och dag. Det andra inlägget om dahliorna kan du läsa här:

Drömmar om dahliadjungel

Knölarna och sticklingarna fick växa till sig i krukor, först inomhus i Vita huset som är ett litet hus, så kallat odlingshus ”potting shed”. Sedan fick de bo i odlingstunneln ett tag tills det blev för trångt där och då fick de flytta till Oasen i sina krukor.

Jag drömde om stora fina krukor, vintunnor hade varit snyggt. Jag löste det med ett alternativ som jag hade råd med och det blev murarbaljor av en större storlek som jag borrade hål i. I botten ligger lecakulor, en bit täckduk som avkiljare mellan jorden och lecakulorna och sist men inte minst en egenblandad jord till dahliorna. Här kan du läsa hur jag tillverkade krukorna:

DIY – Stor självvattnande kruka

Dahliorna växte fort i Oasen, troligen för gynnsamt läge med värme och gödsel. Det var en fröjd att se hur de växte, hur fina de var. Gissa vad glad jag var när första blomman slog ut?! Det var helt magiskt!

I slutet av juli när vi hade fått markarbete gjort och plattor på plats utanför Oasen fick alla tre murarbaljorna flytta ut. De behövde lite omvårdnad, klippas och bindas upp för att de hade vuxit utan styrning. Efter en vecka såg jag att jag behövde även läsa på om ohyra, specifikt om tvestjärtar som ska älska dahlior. Här kan du läsa om hur jag tillverkar tvestjärtsfälla:

Tvestjärtar – nyttodjur eller skadedjur?

Jag är så himla nöjd med mitt första dahlia år att det är svårt att beskriva i ord. Jag som aldrig riktigt hade förstått tjusningen med blommor över huvudtaget är nu helt dahliafrälst! Även om jag har flera dahlior som jag självklart kommer berätta mer om så är nog mina första kärlekar;  Arabian Night!

Vi ses snart igen!

Johnna a.k.a Bondjäntan

DIY - stor självvattnande kruka
Utflyktsmål: Julita gård