Utflyktsmål: Julita gård

11 augusti, 2018

Här om veckan gjorde jag och min man en dagsutflykt till Julita gård som har bland annat utställningarna Nordiska museets lantbrukssamling, Julita trädgård under 500 år och Fyra sekler, Fyra årstider som visar lantbrukens årstider under historiens gång.

Det behövs helt klart en heldag för att kunna besöka alla delar av Julita gård som har 27 olika sevärdheter enligt kartan som du får vid entrén. Är du intresserad av äpplen är Julita gård ett måste! Jag är där mest för det som odlas men vi börjar med godset och byggnaderna.

Här kan du se hur ett storgods fungerar i början av 1900-talet. Huset på bilden kallas för Stora huset och där kan du få guidad visning. Sista privata ägaren hette Arthur Bäckström och kan donerade godset till Nordiska museet 1941.

Runt storgodset finns en mycket välvårdad herrgårdspark att strosa runt i. Med start 2015 bedrivs här ett treårigt projekt med fokus på skötsel av gräs- och grusytor och det märktes tydligt trots årets utmaningar med torka så var det välvårdat och grönt.

Till Stora huset hör det till flera byggnader, vagnsflygel och livstallet. Här visar de vagnar till häst från tidigt 1900-tal och hästarnas ”husrum”. Tidigare, mellan 1200-talet och 1500-talet har det funnits ett kloster på denna plats och det finns några lämningar kvar bland annat i ena flygeln i källarvåningen.

Det finns också ett miniatyr Skansen, Julita skans att besöka. Du kan gå in i flera av byggnaderna och se hur husen var inredda. Här kan du läsa mer om dem, Julita skans, ett storsamlande i tidens anda.

Det finns en enorm fruktträdgård på ca 290 fruktträd som tillhör godsets park. Det växter mest fruktsorter som har sitt ursprung i Mälardalen. Men det finns även sorter med okänt ursprung och sorter från andra delar av Europa som har lång odlingstradition i Sverige.

Det fanns flera skyltar med att man skulle inte gå under äppelträden då de var så tunga av all frukt. Ett tips: ladda ner Nordiska museets ”äppelappen” och få hjälp med sortbestämning eller lära dig mer om äppelodling.

Varje år har Julita gård äppeldagar som är otroligt populärt. Då finns stor äppelutställning, information och sortbestämning av äpplen och päron och försäljning av grönsaker och äppelträd. I år är äppeldagarna 15-16 september, en stor skördefest med äpplet i centrum!

Mellan fruktträdgården och  köksträdgården ligger en mindre trädgårdshandel att köpa växter ifrån. Här fanns det en hel del roligt att titta på.

Här fanns det många äppelsorter att köpa samt humle! Det finns ju också en humleträdgård att besöka…

Vid planthandel finns ett växthus fullt med gamla pelargoner och trädgårdsbutik med utställning. Om pelargonsamlingen och sortlista kan du läsa mer om här: Pelargonsamlingen på Julita.   Ser du det lilla trädet i kruka som har en bollform? Det är faktiskt en pelargon!

I köksträdgården odlar de grönsaker som är vanliga under sekelskiftet 1900. Jag köpte faktiskt en bok som heter Vi odlade till husbehov. Det finns även en örtagård med krydd- och medicinalväxter i köksträdgården. 

När vi var där hade de precis skördat löken. Ibland kan det enkla vara så vackert…

Julita gård har en humletrådgård som är lite unik. De är humleklonarkivsvärdar för 24 unika humlekloner. Det betyder att de ska odla dessa 24 kloner för all framtid! Tufft uppdrag må jag säga.

Julita gård erbjuder också en upplevelse för barn med Pettson och Findus. Jo kanske även för några vuxna som har läst Pettson och Findus för sina barn. Pettson och Findus leker med barnen och läser saga, de kan få mata höns också…

”Gården är uppbyggd tillsammans med Sven Nordqvist och han har även tillverkat möbler och lustiga redskap åt Pettson. Gården är utförd i 2/3 skala för att barn ska kunna känna sig som vuxna i huset.”  Pettson och Findus 18 juni–12 augusti.

Sist men inte minst, köttbulleodlingen hos Pettson och Findus!

Här kan du hitta information om entré och öppettider samt vägbeskrivning om du önskar besöka Julita gård. Jag kommer helt klart besöka stället igen!

/Johnna a.k.a Bondjäntan

Mina dahlior: Arabian night
Coleslaw på kålrabbi!