Tvestjärtar – nyttodjur eller skadedjur?

29 juli, 2018

Visst har jag haft tvestjärtar i mina odlingar och framförallt bland vissa grönsaker. Du kan hitta dem i sallad eller andra grönsaker som de kan gömma sig i. Ingen fara, de går att skölja bort har jag alltid tänkt, ända till nu när jag har börjat med dahlior.

Tvestjärtarna gömmer sig på dagarna i ett mörkt och trångt skrymsle, alltifrån dahlians blomknopp till springor i jorden. På kvällen och i skymningen är de aktiva och är så kallade allätare och jag kan se att de har ätit på mina dahlior som jag har haft i växthuset. Så jag började läsa in mig på dessa små rackare som gillar mina dahlior!

Jag skulle precis plantera om en dahlia och vad smög fram då? Jo en tvestjärt och det blev bråttom att fotografera den med mobilkamera därav suddig bild.

Frågan är då om tvestjärtar gör någon nytta förutom äta på mina nya vänner dahliorna? Som jag nämnde så är de allätare och gör faktiskt en insats i trädgården. Du hittar dem ofta i fruktträd och i bärbuskar där de äter andra skadedjur. Tvestjärtarna äter ibland på frukten, på äpplen äter de där äpplet redan har en skada.

Några skadedjur som tvestjärten gärna äter är

  • bladlöss
  • bladloppor
  • ägg och små larver av fjärilar
  • kvalster

Visste du att en enda tvestjärt kan äta tusentals bladlöss under sitt liv så nog måste jag medge att det är ett nyttodjur i det sammanhanget.

Även om tvestjärten är ett nyttodjur och äter andra skadedjur så vill jag ju att de lämnar mina dahlior i fred. Jag ser inga andra skadedjur på dahliorna som de skulle behöva räddas ifrån… Det finns olika förslag på hur man blir av med tvestjärtar, några handlar om bekämpningsmedel så som myrr och radar. Det är däremot inte intressant för mig med kemiska gifter om jag kan undvika.

Andra förslag på åtgärder är

  • Vitlök, pressa i vatten och spruta på plantan eller vitlöksklyftor nära stammen på blomman.
  • Upp och nervänd kruka med halm eller träull  som sitter på en pinne nära plantan eller i trädgårdslandet.
  • Svarta plastpåsar med små hål i som tvestjärtarna kan krypa in i. Påsarna är fyllda med halm, tidningspapper eller liknande och hänger från träden nära stammen eller på pinne nära stjälken.
  • Ihoprullad wellpapp som hänger från plantan, trädet eller är fastsatt på en pinne.

Jag ska prova wellpapp-fällan på mina dahlior som nyligen har flyttat ut från växthuset som vi kallar för Oasen. Det var på dessa dahlior som jag kunde se spår av tvestjärtar. De hade gnagt på bladen och det vill jag ju inte.

Jag har tagit en bit wellpapp som jag rullat i hop och bundit med ett enkelt snöre. Stoppar i en pinne och sedan placerar jag flera stycken i varje kruka intill dahlians stjälk. Det är viktigt att man ”vittrar sina fällor” varje morgon för att avlägsna tvestjärtarna. Jag tänker lägga dem på komposten eftersom de också äter saker som håller på att förmultna förutom andra skadedjur. Det borde vara en perfekt kombo, tvestjärtar och kompost!

 

Har du några bra knep som håller tvestjärtarna på avstånd? Berätta gärna! //Bondjäntan

Sådd under högsommar?
Spara vatten?!