DIY – stor självvattnande kruka

13 augusti, 2018

Lite knasigt uttryckt med självvattnande krukor? Jo jag tycker nog det men har inte något bättre ord som passar och eftersom det används så får jag ställa mig i kören tills jag kommit med något bättre själv.

På önskemål ska berätta hur jag gjorde mina självvattnande krukor till dahliorna som du ser på bilden. Det var faktiskt inte alls svårt, du behöver inte vara värst händig för att fixa detta. Du behöver:

  • Hink eller murarbalja
  • Lecakulor
  • Täck/odlingväv
  • Rör
  • Borr att göra hål med

Börja med att utse vilka kärl du vill ha till dina självvattnande krukor. För mig blev det ganska lätt, det var svårt att hitta något annat som var tillräckligt stort som murarbalja.

Sedan borrar du hål en bit upp på kärlet, mät gärna så att varje hål blir lika högt upp som det andra. Utrymmet upp till hålen fungerar som vattenreservoar.

Nästa steg blir att fylla kärlet med lecakulor ända upp till hålen.

Jag tog odlingsväv som jag har använt tidigare och även rören är återbruk. Hade jag haft svarta hade jag föredragit dem men dessa går även om det inte är snyggt. Det är bra om rören är tillräckligt stora så att det blir lätt att vattna med vattenkanna eller slang.

När du har fyllt kärlet med leca upp till hålen som är till för avrinning så att inte växterna drunknar är det dags att lägga på duken och trycka ner röret. Duken är till för att skilja på lecakulorna och jorden. Röret är till för att du ska kunna fylla på med vatten. Nu är det dags att fylla på med jord.

Fyll på med jord och plantera. Nu kan du vattna din ”självvattnande kruka” och behöver inte alls vattna så ofta som du skulle behöva utan vattenreservoaren längst ner.

Ja sa ju, inte alls svårt!

 

Vi hörs snart igen!

Johnna a.k.a Bondjäntan

Dags att plocka svamp!
Mina dahlior: Arabian night