Dags att plocka svamp!

28 augusti, 2018

Det brukar sägas att efter 2 veckors regn kommer svampen men det räcker nog med några regndagar och lite värme så kan du börja kika efter kantarellerna. Idag har jag plockat mina första kantareller för i år, äntligen! Det har ju varit alldeles för torrt men nu kommer höstvädret med regnskurar och då börjar de poppa upp.

Vissa är riktigt i proffsiga i sina svamputflykter med svampkorg och svampkniv. De skulle aldrig lägga svampen i någon plastpåse som jag… jo det är sant, jag har oftast en fryspåse i fickan på mina hundpromenader för att ifall jag hittar svamp. Det är sällan jag går på någon riktig svamputflykt utan det är snarare en kombo och då behöver det vara lätt.

De flesta rensar sin svamp i skogen medan jag tar hem den som den är och rensar hemma. Det fungerar alldeles utmärkt att lyssna på något bra radioprogram eller en pod till rensningen. Men om du har korg och är just på en riktig svamputflykt kan det också vara bra med små lådor i korgen för att sortera svampen när du har rensat den. Gamla urtvättade mjölkkartonger fungerar utmärkt.

Jag är nästan alltid på hemmamarker, jag har gott om skog i närheten.  Om det är en utflykt på okänd mark kan det också vara bra med kompass eller GPS. De flesta smartphones har väl GPS idag?

Sätt på dig sköna skor att gå i eller kanske ännu hellre bekväma stövlar så att du håller dig torr om fötterna. Packa ner lite matsäck och varm dryck om du ska vara borta ett tag, glöm inte dricksvatten. Ett sittunderlag kan också vara bra att ha med.

Det kan också vara bra att ha med en nyare svampbok med sig på utflykten. En äldre svampbok är inaktuell då flera arter sägs ha blivit omvärderade som matsvamp. Kantarellen är dock fortfarande skogens guld! Du kan också ladda ner Svampguiden till din telefon, det är ganska bra hjälpmedel till att artbestämma svampen.

Vi har det bra i Sverige med allemansrätten som gör det möjligt för oss att plocka svamp i skogen utan att fråga om lov. Att nyttja skogens skafferi är både klimatsmart och gott, för att inte tala om hur bra det är för hjärta och sinne att gå i skogen!

Så packa ner termos och svampkniv och ge dig ut på go svampjakt!

Äppeldryck
DIY - stor självvattnande kruka