Äppeldryck

30 augusti, 2018

Det är verkligen ett äppelår i år!

Att musta äpplen är supergott men om du inte har tillgång till ett musteri kan du göra en god äppeldryck av dina äpplen. Det finns många gamla recept från förr i tiden om du önskar men jag gillar enkelt och smidigt recept på äppeldrycken. Jag tänkte dela med mig ett som jag gjort många gånger men jag vet faktiskt inte varifrån ursprungsreceptet kommer ifrån, bara att det är himla gott! Det är väldigt likt hur jag gör fläderblomssaft, båda är kallrörda drycker.

Du behöver:

  • 1,5 kg äpplen
  • 3 liter vatten
  • 0,5 msk citronsyra
  • 2 dl socker

Moment:

  1. Koka upp vatten, rör i citronsyran och låt det svalna.
  2. Riv dina äpplen grovt. Ta bort skadade delar av äpplet innan du river det.
  3. Lägg dina rivna äpplen i en stor bunke eller kastrull och häll över vattnet.
  4. Täck över och låt stå i kylen 3 dagar, rör om en gång om dagen.
  5. Sila äppeldrycken.
  6. Tillsätt socker och rör om tills allt socker har löst upp sig.

 

Du kan förvara äppeldrycken i flaskor i skafferiet med då behöver du tillsätta atamon. Det går också alldeles utmärkt att frysa äppeldrycken i till exempel gamla urtvättade jucie- och mjölkförpackningar.

Vid servering kan du späda drycken utifrån smak och tycke, jag brukar tycka att hälften vatten och hälften äppeldryck är gott. Gärna med massor av isbitar.

Ett annat tips är att frysa in äppeldryck som iskuber för att ha tillgång till ”portionsbitar” av äppeldrycken. Himla fiffigt faktiskt!

Dryckens färg kan skifta utifrån vilka äpplen du använder, mycket rött skal ger en mer rosatonad dryck medan gula och gröna äpplen ger gul-brun färg. Oavsett färg är det en mycket god måltidsdryck!

Hoppas du gillar den lika mycket som jag!

 

Månadens tomatvän: Eva Robild
Dags att plocka svamp!