Gräva upp och förvara dahliaknölar

27 oktober, 2018

Det har verkligen varit en lyckad dahliasommar och sedan 2 veckor bakåt har jag börjat gräva upp dahliaknölar, en efter en. Jag har verkligen läst på om hur man ska förvara dahliaknölar och har kommit fram till att det finns inte ett enkelt svar utan det ”beror på”.

Man ska förvara dem så att de varken ruttnar eller torkat ut och de är känsliga för minusgrader. Så det beror på, var du tänker förvara dem. Är det i ouppvärmt garage så behöver de skydd av till exempel torv eller sand. Om det är i källaren så behöver man ta hänsyn till om det blir för varmt… Jag ska förvara mina matkällaren så det är ganska svalt men inte kallt.

Jag har klippt av stjälken ca 10-15 cm ovan knölarna när jag klippte bort alla dahlior. Roligt att se att det är lite olika form och färg på dahliaknölarna, det la jag inte märke till när jag började förodla dem.

Jag har försökt skaka bort så mycket jord som möjligt. När jag läser på så rekommenderas det starkt att tvätta sina dahliaknölar. Den rebell som jag är kommer jag inte tvätta mina dahliaknölar utan jag chansar på att det räcker få bort det mesta av jorden och förvara dem svalt. Har jag otur så ruttnar de men det vet jag mer om i vår om min chansning höll.

Jag har några dahliaknölar kvar att ta upp och sedan ska alla ner i matkällaren. Jag har packat dem i olika sorters papperspåsar och skrivit namn på dem. Förhoppningsvis funkar det finfint. Jag får nog gå ner i matkällaren och kika på dem så att jag vet om de torkar ut eller om de börjar ruttna. Vinterns små bebisar att hålla koll på.

Det kliar i fingrarna redan nu och jag ser verkligen fram emot en ny säsong med dahlior. Tror att det kommer blir några fler till sommaren, det är ett riktigt ha-begär med dahlior! Det blir roligt att planera nya blomkombinationer och sorter.

Vi ses snart igen!

 

Månadens tomatvän: Jessica Lyon
Plantera tulpaner