Plantera tulpaner

13 oktober, 2018

Jag har ju påbörjat en resa i blommornas värld vilket är superroligt. Dahliorna blev en succé och nu tänker jag att även vårblommorna ska få pryda vår trädgård. Tulpaner, narcisser och andra vårlökar ska man plantera på hösten så det är dags nu. Du kan utan problem plantera vårlökar både i rabatten och i krukor utan problem.

Tulpanlökar

Jag har valt tuplaner i olika nyanser av aprikost eller terracotta, vinröda tulpaner och vita som jag ska ha i krukor. Förhoppningsvis får vi en tulpanexplosion till våren och jag kan flytta på mina krukor hur jag vill beroende på hur de utvecklar sig.

Tulpan och hyacintlökar

Jag har också satt tulpaner och hyacinter i kornellrabatten! Det ska bli jättespännande och se hur de utvecklar sig tillsammans med vinröd allium. Tulpanerna är i aprikost och vinrött samt några orangea. Hyacinterna ska vara aprikosa så vi får väl se.

Olika storlekar på krukorna

Jag har blandat två olika storlekar på krukorna som jag har planterat tulpaner i. Det var lite klurigt att bestämma sig men till slut valde jag stora krukor till dem som jag hade många tulpanlökar av och de mindre där jag endast hade 5 eller 7. Jo förutom ett undantag, det blev 3 mindre krukor med vita likadana tulpaner istället för 2 stora.

Friska tulpanlökar

Tulpanlökarna ska se friska ut och jag sorterade bort några som var mjuka. Det finns massor av ställen att köpa tulpanlökar, både på nätet och i butik. Jag har beställt mina för jag tycker det är bekvämt.

Benmjöl till tulpankrukorna

Först fyllde jag krukorna 2/3 med vanlig planteringsjord som jag har köpt. Sedan gödslar jag med lite benmjöl i varje kruka även om man kanske inte behöver om man har nyinköpt jord. Men för att vara säker på överdådig blomning så blev det även benmjöl i krukorna.

Tulpanlökar i kruka

Jag har satt tulpanlökar mycket tätare i krukorna än vad som rekommenderas. I rabatten bör avståndet mellan tulpanlökarna vara 10-12 cm. I kruka tänker jag att jag vill ha massiv blomning så de behöver ligga tätare men inte röra varandra.

Märk dina krukor

Förutom att fylla på med jord ovanpå tulpanlökarna så har jag också skrivit etiketter till varje kruka och tulpansort. Jag vet inte hur det är för er men för mig är det omöjligt att komma ihåg vad jag satte och var utan märkning.

Det blev 4 stora och 5 små krukor med tulpaner och många fler i kornellrabatten. Krukorna får vara ute under vintern men under tak. Om det blir för blött för lökarna ruttnar det lätt eller fryser sönder så de bör stå skyddat.

Lista på vilka tulpaner som landade i krukorna:

  • Apricot Beauty
  • Apricot Foxx
  • Princess Irene
  • Continental
  • Qeen of Night
  • Concerto

Håll tummarna nu att de klarar sig till våren!

Gräva upp och förvara dahliaknölar
Gröna tomater