Planera för julens mat…

4 december, 2022

Jag tycker att det är roligt att planera mat som är hållbar och god, gärna enkel att göra men också god så att man minns den. Är egentligen inte förtjust i julen men även Grinchen måste äta och då tänker jag, äta gott så klart!

Så här kommer mina favoriter utifrån efterfrågan och jag hoppas att ni hittar några nya egna favoriter.

Jag vill ändå göra ett slag för att fylla på med grönt i matväg, både för att det är bra att äta mer grönsaker men också för att det är fräscht med goda nyttiga grönsaker och det behöver inte alls vara tråkigt. Tycker nog att grönsakerna borde få en riktig revansch och inte hamna på vegetariska listan utan som en viktig del av allas kost. Här har jag fyllt på med goda ”gröna” rätter som alla kan göra och som jag är själv förtjust i. Jo det är ju annat också så klart.

Picklade champinjoner – ”vegetarisk sill”

Sillen är utan tvekan favoritmaten på julbordet om du frågar mig. Jag gillar det där söta och syrliga tillsammans och alla olika variationer du kan skapa med sill. Du kan ha dessa champinjoner som ”sill” på julbordet för de har en klassisk inläggning med dill, purjolök, rödlök och citron samt lite timjan. Eller varför inte som  pålägg på en skiva kavring eller knäckemackan, gott och fräscht. 

Godaste saffranssillen

Jag gillar sill och det här en riktig enkel och god sill. Jag klarar mig bra på fisksidan och tycker att det är den viktigaste biten utan tvekan. Varför jag inte äter sill vid fler tillfällen än vid högtiderna är en fråga att funderas på. Då och då gör jag ett tappert försök och sedan glömmer jag bort sillen.

Citron och basilikasill

Jag har en favorit sill bland alla andra och det är den här citron- och basilika sillen. Hemligheten är att slösa på både basilika och citron för att få till denna syrliga och fräscha sill. 

Bondjäntans skärdgårdssill

Det händer att jag är ute i sista minuten med mina sillar inför högtider. Ja faktiskt, så är det nog mer av en regel än ett undantag att jag dagen innan servering får till mina sillar. Den här skärdgårdssillen går faktiskt att göra på morgonen och sedan servera till lunch och det riktigt kniper sig men själv klart blir den godast om den får dra till sig ett dygn. 

Carpaccio på betor

En underbar carpaccio på betor med dijondressing och ingefära som slår det mesta! En rätt som passar både vegetarianer och köttätande, den fungerar utmärkt på julbordet. Du kan använda olika betor, både gulbetor och polkabetor sticker ut och blir som fina smycken vid uppläggning. Detta är en rätt som jag gillar och som är fräsch tillsammans med den övriga kanske ”stabbiga” julmaten. 

Rimmad lax med rödbetor och citron

Jag skulle kunna äta lax på bredden och tvären, särskilt i konserverad form så som rökt, rimmad eller gravad. Så läckert helt enkelt. En av mina favoriter är rimmad lax med rödbetor och citron. Superenkelt att göra och supergott resultat.

Gravad lax med citron och ingefära

En av mina favoritlaxar och gravning är med färsk ingefära och citronskal. Den är så fräsch och har en god trevlig smak. Fungerar både som högtidsmat och som sommarmat till en god potatissallad. Ja det är också en underbar ingrediens till en laxcarpaccio!

Sallad i säsong

Sallad i säsong är nåt annat än isbergssallad mitt i vintern i Sverige. Jag tycker mig uppfatta att fler och fler äter säsongsbetonat och vill ha mat som ger energi och är god. Goda sallader med högt näringsinnehåll istället för tråkig smakfattig sallad känns mer aktuellt är någonsin. Det går att göra många olika varianter och här är ett exempel som passar både med dressing och utan och perfekt juletid. 

Favorit; Scoutsallad

Denna sallad går under många namn och jag vet faktiskt inte varifrån ursprunget är, varken nationalitet eller person. Det jag vet är att den är god och borde gå under namnet Scout-sallad för den är alltid redo att plockas fram när den väl är gjord. Perfekt under julhelgen, att ha färdig att plockas fram både till julbordet och matresterna. Dessutom är den supergod!

Nyttig och god – solskenssallad

Vill du prova en vitkålsallad som är långt ifrån pizzasalladens värld? Då ska du prova Solskenssalladen som främst består av vitkål, ingefära och purjolök samt lite kryddor i dressingen. Kål som huvudingrediens i en sallad är både ekonomiskt smart men också bra för tarmen. Den är bra som tillbehör till jordbordet men också som tillbehör till matresterna efter julbordet. Kål är fullproppat med nyttiga antioxidanter och sägs ha förebyggande effekt mot mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Förutom att den är nyttig är den också lätt att lagra i svalen eller kylen och håller länge. 

Grönkålspesto

Grönkålspesto är supergott. Oavsett om du använder grönkål som har blivit över från julbordet eller om du planerar den till någon av dina favoriträtter.

Potatiskaka a´la Hannu Sarensström

Ja men detta är ju inte mitt recept men det är nog den godaste potatiskaka med tomater som jag någonsin har ätit. Så himla god och passar absolut som julmat om du frågar mig. ”Åh, som jag älskar denna rätt som man ofta får som en del av antipasti i Salento, men den passar också fint som egenrätt om du vill.”

På vägen till himlen revbenspjäll – så gör du! 

Det finns många goda recept på tjocka revbenspjäll, särskilt från USA och New Orleans men dessa Sticky ribs med asiatiska smaker är lite extra. ”På-väg-till-himlen-mat”, revbenspjäll med extra allt, asiatisk glaze innehållande massor av ingefära och vitlök. Det är dags att vrida upp smakerna till max med dessa revbenspjäll,  ytan ska bubbla och bli både krispig och klibbig när det är som bäst.

 

Snart kommer också mina dessertfavoriter och den viktigaste av alla, ta hand om dina matrester!

Må gott!

/Johnna aka Bondjäntan

 

Gott i vintertid med julsmaker
Carpaccio på betor