Potatiskaka a´la Hannu Sarenström

1 april, 2018
 

Jag har äran att presentera Hannu Sarenströms fantastiska potatiskaka med smak av tomat och parmesan. Han är ju Bondjäntans tomatvän för april och berättar om sina odlings-tankar om tomater med härlig energi. Förutom det så delar han med sig av receptet på denna fantastiska potatiskaka! 

 

Hannu skriver trädgårds- och kokböcker men kärlek till mat och odling. Jag skulle nog säga att de är långt ifrån instruktionsbok eller manuallikanande böcker utan snarare som ett kärleksfullt kinderägg; något spännande, något inspirerande och lustfyllt! 

 

Potatiskaka med smak av tomater och parmesan

Åh, som jag älskar denna rätt som man ofta får som en del av antipasti i Salento, men den passar också fint som egenrätt om du vill. Köp inte färdigkärnade oliver, de man kärnar ur själv är godare. 

4 P

1 kg potatis

2 ägg

1 dl parmesan, finriven

1 knippa persilja, finhackad

4 gula lökar, skivade

1 nypa chiliflagor

2 burkar körsbärstomater

olivolja

ca 1 dl svarta oliver med kärnor

2 msk kapris, saltad eller i vinäger

ströbröd

salt och nymalen peppar

 

Värm ungen till 175°. 

   Börja med att kärna ur oliverna. Skala potatisen om det behövs och koka den mjuk i saltat vatten. Mosa den med en potatisstöt och låt svalna lite. Vispa äggen lätt, tillsätt riven paremsan, salt och peppar och den finhackade persiljan. Rör ner äggblandningen i den mosade potatisen, blanda väl. 

   Stek löken mjuk i olivolja, den ska inte bli brynt. Häll tomaterna med spad i löken och koka upp. Smaka av med chili, salt och peppar. Låt koka en stund, men det ska inte koka torrt. Lägg ett durkslag över en bunke och sila av spadet från tomatsåsen. Rör ner spadet i potatismoset. 

   Olja en form med löstagbar botten. Sprid ut hälften av moset till en jämn yta i formen. Moset glider lite på oljan, men det får man stå ut med. Lägg tomatsåsen och de urkärnade oliverna på potatisen . Strö över kapris och täck tomatsåsen med resterande potatis. Strö över lite ströbröd och ringla olivolja över. Grädda i ugnen ca 1 timma eller tills ytan är vackert gyllene. Låt svalna före servering. 

Smaklig spis!
Kardon - vad är det?
Månadens tomatvän: Hannu Sarenström