Nyttig och god solskenssallad

25 december, 2019

Vill du prova en vitkålsallad som är långt ifrån pizzasalladens värld?

Då ska du prova Solskenssalladen som främst består av vitkål, ingefära och purjolök samt lite kryddor i dressingen. Kål som huvudingrediens i en sallad är både ekonomiskt smart men också bra för tarmen. Det är också trevligt att använda vitkålen i en sallad och det är inte pizzasallad vi snackar. Kål är fullproppat med nyttiga antioxidanter och sägs ha förebyggande effekt mot mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Förutom att den är nyttig är den också lätt att lagra i svalen eller kylen och håller länge. 

Solskenssalladen är lika lätt att göra som scout-salladen och hållbarheten är god. Här hittar du recept på salladen som håller flera veckor färdig i kylen och är bara att plocka fram så mycket som du önskar: Scoutsallad 

Du behöver:

1-1,5 kg vitkål

1 purjolök

1-2 stora bitar ingefära

Strimla alla grönsakerna tunt och lägg dem i en bunke. Jag brukar använda en matberedare, det går fort och utan större ansträngning. Riv ingefäran på rivjärn, på den grova sidan. Jag brukar använda 1 stor bit eller 2 mindre men du bestämmer, det är gott med mycket ingefära i salladen.

Lägg ingredienserna till dressingen i en kastrull och koka upp, rör om.

Ingredienser till dressingen:

1,5 dl äppelcidervinäger 

0,25 dl socker 

0,5 dl rapsolja

0,5 dl olivolja

1 msk malen gurkmeja

1 tsk malen vitpeppar

1 tsk salt salt 

Häll den varma dressingen över salladen och blanda väl. Häll upp i förvaringskärl som går att sluta tätt, ställ in i kylen.

Ta ut lagom mängd till middagen och njut. Perfekt att serveras i portionsskålar att ställa fram.

 

Januari - drömmarnas och planeringens tid
2019-års tomatvänner