Januari – drömmarnas och planeringens tid

4 januari, 2020

Detta är en text favorit i repris. Alltså en text som jag faktiskt skrev i januari 2019 och som jag väljer att återanvända. Den säger det jag vill säga. Vad är det som händer i januari?

Januari

I Januari är det lite av stillsamhetens månad och jag tycker faktiskt det är helt underbart. Det är då jag planerar min köksträdgård, vad jag ska så och när jag ska så… och var jag ska ha mina grönsaker växandes. Det är månaden som bestämmer det mesta i köksträdgården, hur den utformas och hur den kommer att leverera under sommar och höst och i bästa fall även vinter.

I januari ritar jag på papper olika modeller av sådder, jag skissar för brinnande livet olika alternativ, ibland flyttar jag en odlingsbänk och ibland ritar jag in blommor. Ja, det har kommit det senaste åren att jag försöker få mer blommor i mina planeringar. Roligt roligt!

Det är under januari som alla mina odlingsböcker används maximalt. Det bläddras och märks, slås upp och jag letar intensivt efter något som jag behöver, läser på och inspireras. En kopp te och en filt, efter långpromenad är det helt underbart att sätta sig i fåtöljen och sjunka in i böckernas värld. Ett litet anteckningsblock ligger bredvid och listorna skapas en efter en…

Fröinventering, listor och val av frön

En annan sak som brukar ske i januari är fröinventering! Jag plockar fram mina plåtburkar som jag har mina frön i nuförtiden. Tidigare hade jag dem i skokartonger och fick lära mig en tuff läxa en vinter när jag hade dem i Vita huset som användes som förråd… mössen gillade också mina fröer. Så nu har jag dem i plåtlådor och inga möss i världen kan norpa mina frön. Det där med fröinventering är lite spännande, även om jag har frön av en sort så brukar den ändå hamna på inköpslistan. Jag vet inte hur eller varför men uppenbarligen är fröinventering mer balsam för själen än en praktisk sak…

Här kan du läsa om hur jag tänker just om att odla grönsaker: Odla egna grönsaker

Sedan skriver jag beställningslistor som är evighetslånga och kan få den mest inbitne odlaren att ta sig för pannan. I bästa fall, när jag väl har nyktrat till från mina euforiska listskrivningar stryker jag varannan grönsak som är väldigt lik den ena eller den tredje… Vissa år nyktrar jag inte till och jag odlar 16 sorters bönor bara för skojs skull. Dock finns det nytta med dessa tokigheter, jag lär mig otroligt mycket genom att pröva mig fram att odla många olika sorter av samma sak. Och det ska erkännas att det är otroligt roligt att skörda också!

När jag väljer frön så gillar jag att odla många kulturarvsorter både för att de har en historia och för att de passar bra in i tanken om en hållbar och ekologisk köksträdgård. I mer än tiotusen år har människan odlat och brukat jorden för att få mat på bordet. De flesta kulturarvsorter är minst 100 år gamla och många är äldre än så. Det är ett spännande arv att bevara och min erfarenhet säger att många av kulturarvsorterna smakar mer än nykomlingar. De kanske inte har lika hög produktivitet men smaken och kvaliteten är oslagbara.

Här kan du läsa om hur jag tänker mer om kulturarvsorter och varifrån jag inhandlar frön: Kulturarvsorter och ekofrön

Nu ska ni inte för den skull tro att jag endast odlar gamlingar. Näe det köps in frön av nyare sorter också, både för att jag vill ha mycket av en viss sort men även för att vissa nykomlingar som är förädlade sorter klarar av sjukdomar bättre än de gamla. Det finns många virussjukdomar som kan angripa grödor och skada både produktion och gröda och det minimerar man med nya sorter. Så det ena utesluter inte det andra i min köksträdgård, tvärtom, de kompletterar varandra.

Odlingstunneln i köksträdgården i vinterskrud

I januari bestämmer jag också hur jag ska odla mina grönsaker i köksträdgården och i odlingstunneln som ligger i köksträdgården. Det är nu jag bestämmer om jag ska anlägga varmbänk eller inte. Det går verkligen i vågor om jag odlar i varmbänk eller om jag inte väljer att göra det. De gånger jag hoppar över arbetet med varmbänk ångrar jag nästa alltid det på våren men är glad under vinterhalvåret när jag slipper jobbet. I år kommer jag absolut att anlägga varmbänk i odlingstunneln för att få tidiga grönsaker framför allt bladgrönt till salladerna.

I januari städar jag och gör rent mina trädgårdsredskap. Nej, det var en ren lögn. Men jag önskade att jag gjorde det! Varje år tänker jag att det ska jag göra, det är så fint att vårda sina redskap och ta hand om dem. Vissa är superduktiga på det, både att ta hand om dem när de plockas undan men framför allt ge dem lite extra omvårdnad med att olja in dem. Är de supersmutsiga kan du låta dem ligga i lite såpavatten under natten så blir de lätta att rengöra.

Dahlior i vår trädgård

Dahliafeber och inspiration

De senaste på min to-do-lista under januari är ju mina nya kärlekar Dahliorna. Den som har läst bloggen i år har nog märkt att jag har fått dahliafeber och förälskat mig i dahlior. Under januari är det dags att gå igenom sina dahliaknölar som ligger förvarade. Plocka bort de som verkar dåliga, angripna av något eller har börjat ruttna. För det kan hända den bäste. Det är också under januari jag beställer nya knölar om jag vill ha, och det vill jag ju. Har faktiskt gjort det redan. Men under januari är det bra att passa på innan de ovanliga knölarna tar slut hos olika leverantörer.

Något som jag också brukar göra under januari är att lyssna på olika odlings- och trädgårdspoddar som inspiration! Flera av poddarna som finns är alldeles utmärkta att lyssna på om och om igen, vid rätt tidpunkt. Att lyssna på ett augustiavsnitt kanske inte är så intressant men att lyssna på våravsnitt som planering är utomordentligt spännande varje gång. För att det är nämligen så att för varje år som går befinner jag mig på en annan plats i odlandet än vad jag gjorde året innan och det betyder att jag hör något annat när jag lyssnar beroende på mina erfarenheter.

Kimchi är gott och kan användas till nästan allt. Jag skulle nog påstå att kimchi är beroende framkallande och man kan få svåra ”cravings” om man gör ett kimchi-uppehåll.

Fermentering – mjölksyrejäsning är en favorit

Faktiskt brukar jag mjölksyra mina grönsaker på löpande band i januari. Det slår aldrig fel, jag intalar mig att det är för att ta hand om grönsakerna som sjunger på sista versen och förvarade sedan hösten men det är nog en sanning med modifikation. Eftersom jag inte endast använder mig av sparade grönsaker utan handlar aktivt nya från affären för att mjölksyra så är det nog en inre längtan om goda fina nyttiga grönsaker. En nystart på burk med det nya året liksom om ni förstår vad jag menar?!

Med det sagt så går vi in på listorna jag har lovat. De kanske känns lite futtiga men allt ovan är så mycket mer än bara några listor. Det är vägen dit.. till den underbara köksträdgården med drömmar och planeringar som gör det hela lite mer… underbart!

Jag beställer frön av:

Jag sår inte alla dessa under januari utan det gör jag under februari och mars men det är skönt att ha koll på läget och fröna hemma när det är väl dags att så. Mer om det snart!

Jag frösår inomhus under januari:

Dessa fyra grödor behöver lång utvecklingstid och passar därför att sås under januari och även under februari. Eftersom det är mycket annat som ska sås under februari så börjar jag redan med dessa under januari. Ja också, eller kanske framför allt för att stilla behovet av att få jord mellan fingrarna!

Ett annat tips som jag gärna delar med mig av är att grodda groddar under januari är superlätt och nyttigt! Min favorit är Mungbönor som är rika på fiber, folsyra och järn. De har en härligt nötaktig smak som grodda. 

Med det sagt så hälsar jag januari välkommen och hoppas på en härlig planeringsmånad!

Johnna aka Bondjäntan

 

 

Varför odla sina grönsaker?
Nyttig och god solskenssallad