Odla kronärtskocka: Sorter och sådd

13 januari, 2019

Jag har ännu inte lyckats övervintra kronärtskockor men jag heller inte aktivt försökt skydda dem. Det sägs att man kan övervintra dem med mycket skydd av tjockt täckmaterial och något upphöjt eftersom de inte gillar blött och kallt. Så jag sår nya plantor i januari och pysslar om mina små kronärtskockor hela våren innan utplantering. Självklart behöver de tilläggsbelysning så att de inte drar iväg för mycket.

Min odlingshylla

Mina kronärtskockor brukar bo tillsammans med chili, paprika och rotselleri i min odlingshylla som jag flyttar in i januari för att dra upp små plantor. Timer till lamporna är påkopplad och ljusrören lyser från 6 på morgonen till 9 på kvällen. Jag sköter om plantorna som om de vore mina små bäbisar och det brukar lyckas bra.

Väl ute med kronärtskockorna lyckas jag som bäst med dem i upphöjda bäddar med mycket näringsrik jord, bokashikompost, hönsgödsel och täckodling.

Jag kommer odla tre olika sorter 2019:

  • Green Globe – Är en gammal variant från 1800-talet. Ger stora tunga plattrunda skockor och hela växten blir upp emot 1,5 meter hög.
  • Violet de Provence – En purpurfärgad läcker kronärtskocka. Ganska små skockor, men desto fler på varje planta.
  • Romanesco – En läcker kronärtskocka från Italien, närmare bestämt Rom. Den ger medelstora skockor som är grönlila.

Återbruk som blir perfekta odlingskärl

Sådd: Jag sår kronärtskockor i pluggbrätten med ett frö i varje plugg eller i småkrukor med några frön i varje kruka. Jag sår dem i vanlig planteringsjord och senare under våren planterar jag om dem i fetare planteringsjord och större krukor.

Kronärtskockan mår bra i en välgödslad och väl dränerad djup jord. Jag har upptäckt att täckodling är mycket praktiskt då kronärtskockan inte gillar uttorkning och samtidigt ger en näring. Jag samlar både gräsklipp och ogräsrens till täckningen.

Jag skördar blomknopparna allt eftersom de är skördemogna, det vill säga precis innan de slår ut. Ibland låter jag några slå ut för att de är så vackra att se på, riktiga drottningar i köksträdgården. I år kommer jag prova odla några i odlingstunneln också för att att se om skördtiden förkortas.

Idag blir det sådd av köksträdgårdens drottningar! Hoppas du också försöker dig på att odla kronärtskockor.

Här kan du läsa vad jag gör mer i januari i Odlingskalendern! 

//Johnna

Mina odlingshyllor som jag använder till frösådder
Odla egna grönsaker!