Återbruk som blir perfekta odlingskärl!

20 maj, 2018

Jag har både bra krukor och pluggbrätten för odling men jag har också burkar och krukor som jag har fått eller tiggt till mig. Eftersom jag tycker att det är viktigt att vi återanvänder så mycket som det går och jag vet att det finns bra föremål att återanvända i odling så kommer mina bästa tips här!

Vi börjar med små krukor som kommer med att vi köper vår- och sommarblommor för att plantera ut. Dessa krukor är egentligen ganska mycket slit och slängkrukor men går absolut att återanvända 2-3 säsonger innan de är fullständigt trasiga. Jag brukar tigga från grannar och vänner och de ger gärna bort dem för då slipper de slänga när de har köpt blommor.

Småkrukorna har jag använt i både tomat- och chiliuppdragning i många år innan jag fick råd att köpa lite bättre krukor till dem. Nu använder jag dem till snabbsådder när jag drar upp plantor till köksträdgården, fungerar alldeles utmärkt!

Gamla plasttråg från grönsaker och frukt är också bra odlingslådor. Vindruvor och tomater brukar finnas i plastlådor med lock under höst och vintersäsong, säkert är det fler grönsaker som paketeras liknande. Spara dem när ni köper grönsaker och använd som odlingslådor (ej med på bild) perfekta för sallad, basilika och annat grönt.

Begagnade godislådor är min absoluta favorit! De går att hitta i nästan vilken affär som helst som säljer lösgodis och det gör ju de flesta mataffärer i allafall. Be butikspersonalen att spara några till dig och de brukar komma med en hel trave! Diska ur och använd till det mesta för sådder.

Jag brukar använda dem för att bredså grönsaker och det fungerar alldeles utmärkt med så som sallader, basilika och andra örter, spenat, olika sorters lök och så vidare. I år har jag ju även bresått lite sommarblommor som till exempel tagetes och det har gått alldeles utmärkt.

De är mycket hållbara, vissa av mina godislådor är nog inne på sitt 7-8 år utan att jag överdriver. Jag är mycket förtjust i dessa godislådor och de fungerar faktiskt lika bra som köpta tråg om inte bättre. Så vad gäller lådor för förodling i mindre storlek köper jag faktiskt inte alls några utan använder uteslutande godislådor!

De svarta hinkarna är blomsterhinkar, även de från vanlig mataffär. De flesta mataffärer säljer snittblommor och de står svarta hinkar som för det mesta slängs. Det går alldeles utmärkt att fråga om du får köpa för en billig peng och allra oftast får en det utan några problem. Vissa affärer skänker bort och några tar en symbolisk summa som är väl värt att lägga ut om en behöver odlingshinkar.

I år har jag använt mina svarta blomhinkar som har några år på nacken till ett tulpanprojekt men annars odlar jag grönsaker i dem. Jag brukar framför allt odla chili och paprika i dem eftersom jag odlar dem i kärl och inte i bäddar. Sedan brukar även aubergine som jag drivit upp från frö trivas i blomhinken om jag kommer ihåg att vattna ordentligt. Jag tror även att dem passar bra att odla tomater i om en vill, bara komma ihåg att vattna och gödsla.

Det är dags för mig att fråga om nya blomhinkar då de är upptagna med tulpanlökarna och jag behöver plantera om fler chilisar, paprikor och aubergineplantor som står i odlingstunneln. De bara väntar på få nya krukor så att de kan växa på.

Har du några bra tips på återbruk för odling som du vill dela med dig? Jag vill ju ha fler bra tips och idéer som kan stötta i ett hållbart arbete med ett hållbart samhälle där återbruk är en viktig del. Skriv gärna en rad med dina bästa tips!

 

Väl mött! Johnna a.k.a Bondjäntan

Hönsen flyttar ut och kycklingar födda!
3 systrar; majs, bönor och squash