3 systrar; majs, bönor och squash

14 maj, 2018

Nu är det hög tid att börja förså de tre systrarna; majs, bönor och squash. Ja det beror på var du bor i landet förstås men hos mig är det dags, i zon 3. Jag gissar på att längst ner i Sverige så har du kunnat så dem redan för några veckor sedan och högt upp i Sverige så får du vänta lite till. Rimligt är att så dem 4 veckor innan beräknad utplantering om du försår dem i krukor eller pluggbrätten.

Varför kallas de för tre systrar?

Denna odlingsteknik sägs komma ursprungligen från Syd och Nordamerika och deras ursprungsbefolkning. Tre viktiga grödor för överlevnad och kanske därför som de är ”tre systrar”. Eller så har det med samodling att göra, att dessa tre grödor ska vara bra för varandra och öka produktionen. Nu vet jag dock inte om det stämmer och har inte läst egentligen några större forskningsresultat för att just samodlingen mellan majs, bönor och squash skulle vara optimalt och ges större skördar.

MEN, majs är bra klätterstöd för bönor, bönor fixerar kväve och gödslar jorden och squash brer ut sig och skyddar jorden. Att de fungerar tillsammans utifrån sina förutsättningar är bra och dessutom är det bättre för jorden att odla utifrån mångkultur och undvika monokultur.

Alla tre, behöver jord som är ordentligt uppvärmd för att de ska trivas. Minst 15 grader°C  gärna något varmare, annars ruttnar fröna bort istället för att gro. För mig är de tre systrar för att jag alltid förodlar dem vid samma tid på året eftersom de har liknande behov vid sådd. Jag förodlar både för att det är lättare att få upp värmen på jorden i odlingstunnel eller inomhus än bäddarna under våren men också för att säkra sådden.

Det finns flera anledningar att säkra sådden men en av dem är faktiskt att fåglar älskar de små späda skotten av ärtor, bönor och majs. Helt hopplöst förtjusta och snabba är fåglarna, så från den ena dagen att de har kommit upp kan de faktiskt vara som bortblåsta nästa dag. Du kan också säkra upp med odlingsväv eller kompostgaller för att fåglarna inte ska komma åt dina sådder.

En annan anledning är att om du försår har du möjlighet plantera ut dem exakt där du vill ha dem. Sår du några extra har du dessutom några extra plantor som reserv om inte alla gror. Gror alla har du plantor att ge bort som otroligt uppskattad present! En fördel med detta är också att du behöver inte gallra och sparar både tid och tråkigt arbete.

Jag tror inte många skulle skatta mig som lat men jag är väldigt mån om att lägga tid på rätt saker och därmed brukar jag också gilla smarta och enkla lösningar. Dit hör varken gallring eller regelrätt ogräsrensning. För att minska ogräs runt nysådder och nyutplanteringar täckodlar jag oftast och därför kan odlingsbäddarna se lite stökiga ut om du är van vid bar jord. Förutom att du minimerar ogräsrensning så skapar du ett bra mikroklimat i jorden med täckodling.

Inom kort kommer jag skriva mer om vilka sorter jag sår av vardera gröda om en är nyfiken. Det kommer också komma ett inlägg om en helt ny odlingsbädd för i år just för de tre systrarna! Hur jag bygger upp en ny galet lång odlingsbädd som avgränsning och vem ska de tre systrarna samsas med?!

Vi ses snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Återbruk som blir perfekta odlingskärl!
Risotto med nässlor