Risotto med nässlor

14 maj, 2018

En riktigt god risotto med nässlor behöver inte alls vara svår att göra. Tvärtom, det kan vara en av de enklare rätter om du vill utan någon större ansträngning. Jo det är klart, du behöver plocka nässlorna förstås!

Du behöver för 4 port.

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 5 dl ris
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 liter nässlor
  • 1,5-2 dl riven parmesanost alternativt en annan smakrik ost
  • 3 msk smör
  • eventuellt vitt vin
  • salt och peppar
  • citron
  • Vill du göra en specialare och lyxa till det med räkor – tillsätt 1 dl räkor per portion.

 

Plocka nässlor och skölj dem. Använd endast bladen.

Skala och hacka lök och vitlök smått. Fräs dem på medium varm värme utan att de får färg.

Häll på riset och låt det simma med en stund under omrörning i 1-2 minuter.

Häll på buljong lite i taget under omrörning. Samt vinet om du vill ha det med.

Låt småkoka i ca 20 minuter beroende på rissort. Riskornen ska vara al dente, det vill säga med tuggmotstånd.

Mixa nässlorna och blanda ner i riset när det är färdigt. Vänd om riset så att nässlorna blandas ordentligt tillsammans med riset och värms upp.

Om du väljer räkor till blandar du ner dem tillsammans med nässlorna.

Smaka av med salt och peppar, blanda ner smöret och den rivna parmesanen när du serverar. Pricken över i:et är riven citronskal som tillbehör, se dock till att det är ekologiska citroner du använder.

Observera att den är godast om du serverar den på engång, typ direkt!

3 systrar; majs, bönor och squash
Strutbräken i maten