Odla rotselleri: sådd och omskolning

24 januari, 2019

För att få fina och stora plantor av rotselleri behöver man börja tidigt. Helst i januari. Möjligen i februari. Jag börjar i januari att så rotselleri tillsammans med chili, paprika och kronärtskocka.

Här kan du läsa vad jag gör mer i januari i Odlingskalendern. 

Jag gillar att odla rotselleri. Det är få grönsaker som är så sköra i början till att bli riktiga stora knölar! Att följa fröet som gror och spirar till en liten tunn tunn stjälk med blad till en början. Till att sedan hanteras varsamt vid omskolning för att få växa till sig i egen takt. Och nästa omskolning och nästa.

Det finns så mycket gott man kan göra med rotselleri, det är verkligen en bra och nyttig grönsak, en favorit hos oss. Om du inte har provat Bakad rotselleri med skirat smör så bör du göra det. Helt galet gott alltså!

 

Sådd

Jag sår några frön i varje kruka eller så bresår jag i ett tråg. Båda fungerar faktiskt riktigt bra om man ser till att inte så för tätt. Jag har gjort misstaget flera gånger, senast i fjol, att jag sår för tätt för att det går. Sedan när jag ska skola om de små taniga plantorna ångrar jag mig eftersom det är svårt att hantera små tunna plantor som står tätt inpå varandra och rötterna är om vartannat i jorden.

Bra sådtid av rotselleri för mig är januari och februari, kan hända att man kan så det något senare men den har lång utvecklingstid. Den är också värmekrävande och älskar mycket näring. Jag gödslar med kissvatten efter första omplanteringen och sedan en gång i veckan för att ge den näring. När den är utplanterad täckodlar jag den både för näringens skull och för att få till en jämn fuktighet och värme i jorden.

Rotsellerin är känslig för snabba temperaturförändringar och blommar lätt om den utsätt för kyla varpå jag brukar vänta till juni innan jag planterar ut den på friland. En mellanlandning i tunnelväxthuset brukar ske för att de mår bra att avhärdas i lagom takt.

I år sår jag två olika sorter för att jämföra med varandra. Lite spännande ska ni veta!

//Johnna a.k.a Bondjäntan

Sorterar mina fröpåsar - från kaos till ordning
En fröodlare berättar!